Ambasadorul UE la Chişinău, despre cererea Republicii Moldova: UE nu va ocoli regulile de aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janis Mazeiks
Janis Mazeiks

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a menţionat că cererea de aderare depusă de Republica Moldova este în proces de examinare din partea instituţiilor europene. Diplomatul şi-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va respecta cu stricteţe regulile de aderare, iar Republica Moldova va traversa aceleaşi etape în procesul eurointegrării ca şi statele comunitare, notează IPN.

Janis Mažeiks spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană este examinată la Bruxelles deopotrivă cu cererile depuse de Ucraina şi Georgia. Diplomatul spune că statele membre nu vor face abstracţie de regulile stricte ale eurointegării în favoarea niciunui stat aspirant la aderare.

„Acesta este primul pas pe care orice ţară, care doreşte să devină membră a Uniunii Europene trebuie să-l facă. Printre primele etape a fost decizia Consiliului Uniunii Europene de a cere Comisiei o opinie în acest sens. Acum sarcina Comisiei este să pregătească această opinie cu referire la cererile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Uniunea Europeană nu va ocoli, nu va ignora anumite reguli, procedurile se vor desfăşura la fel ca în trecut”, a spus Janis Mažeiks în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Diplomatul european a evitat să spună tranşant dacă prezenţa diferendului transnistrean este o piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova, însă a menţionat că reglementarea paşnică este una dintre priorităţile comunităţii europene.

„Uniunea Europeană îşi construieşte relaţia cu Republica Moldova recunoscând integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional, având în vedere soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, care va asigura un statut special pentru regiunea transnistreană. Uniunea Europeană îşi construieşte relaţia cu toată ţara, ca un tot întreg. De exemplu, acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb se aplică şi în regiunea transnistreană şi această regiune beneficiază foarte mult de acordul de Comerţ Liber ceea ce înseamnă că această regiune este implicată în relaţia cu Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul Uniunii Europene.

În acelaşi context, oficialul european nu s-a arătat surprins de solicitarea recentă a pretinselor autorităţi de la Tiraspol privind recunoaşterea independenţei regiunii, menţionând că această retorică este una veche.

„Nu este pentru prima dată când astfel de solicitări au fost făcute. Acest lucru nicidecum nu schimbă relaţia noastră cu Republica Moldova, noi vom construi această relaţie la fel cum am făcut-o până acum, în acelaşi format în care avem şi măsuri de consolidare a încrederii cu implicarea regiunii transnistrene. Însă toate aceste proceduri au la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a punctat diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite