A fost lansată preselecţia candidaţilor la funcţia de procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a lansat preselecţia candidaţilor la funcţia de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23.59. Preselecţia candidaţilor la şefia Procuraturii, organizată de către o comisie  instituită de Ministerul Justiţiei, constă din două etape: competiţia dosarelor depuse şi interviul, transmite IPN.

Pentru funcţia de procuror general poate candida persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, cunoaşte limba română şi are o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin cinci ani în funcţia de procuror sau judecător ori opt ani în funcţia de avocat sau ofiţer de urmărire penală. Pretendentul nu tebuie să aibă în privinţa sa instituită o măsură de ocrotire judiciară.

O altă condiţie este ca în ultimii trei ani până la anunţarea concursului să nu fi fost membru sau să nu fi desfăşurat activităţi cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice. De asemenea, acesta nu trebuie să fi deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele şase luni.

Candidaţii pot depune dosarul personal, la sediul Ministerului Justiţiei (municipiul Chişinău, str.31 August 1989, 82), prin poştă sau prin e-mail. Dosarul trebuie să coţină cererea de participare la concurs, scrisoarea de motivare, precum şi conceptul de management şi dezvoltare instituţională etc. Persoana responsabilă pentru recepţionarea dosarelor este Natalia Graur, şef Serviciu resurse umane şi probleme speciale, relaţii la tel.: (022) 201 483, adresa electronică natalia.graur@justice.gov.md.

Ministrul justiţiei, Olesea Stamate, a declarat pentru IPN că după semnarea ordinului cu privire la aprobarea regulamentului de organizare a concursului, va fi semnat un alt ordin prin care va fi desemnată componenţa comisiei de concurs. Componenţa nominală a comisiei va fi definitivată în perioada recepţionării dosarelor pretendenţilor la funcţia de procuror general.

Conform modificărilor la Legea procuraturii, lista candidaţilor la funcţia de procuror general preselectaţi şi dosarele acestora se transmit Consiliului Superior al Procurorilor.

Funcţia de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condiţiilor de numire a acestuia în funcţie. Pe 9 august, CSP a anunţat concurs, la care s-au înscris şapte pretendenţi. Concursul a fost anulat în momentul intrării în vigoare a noilor prevederi legale din Legea procuraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite