VIDEO Teodor Baconschi a adus „Legătura de chei” la Chişinău şi vrea să-i ajute pe politicienii moldoveni să deschidă uşile UE
0Fostul ministru al Afacerilor Externe al României Teodor Baconschi şi-a lansat ieri la Chişinău cartea „Legătura de chei”, o mărturie diplomatică sub forma unui dialog cu Armand Goşu, fostul său consilier, cunoscut politolog şi publicist.
„Această suită de dialoguri descrie contextul intern şi internaţional în care mi-am îndeplinit mandatul în fruntea Ministerului român al Afacerilor Externe, de la sfârşitul lui 2009 până la începutul lui 2012... E o mărturie subiectivă – corectă în raport cu faptele –, dar inspirată din lectura personală asupra istoriei în timp real”, scrie autorul în prefaţa volumului.
Mărturii diplomatice
„Diplomaţia este o legătură de chei cu care se deschid uşile importante”, a explicat Teodor Baconschi metafora din titlu, inspirată din experienţa sa diplomatică de 15 ani, care, după cum le-a mărturisit celor prezenţi la lansarea de la Librăria din Centru, l-au făcut să-şi înţeleagă mai bine ţara, dar şi lumea.
„Graţie acestei pasiuni şi vocaţii, am făcut şi acumulat experienţe care mi-au deschis un orizont cu adevărat global, făcându-mă să înţeleg mai bine ţara mea şi, în acelaşi timp, să devin mult mai abil în descifrarea tabloului foarte complex, de multe ori confuz al lumii în care trăim. Diplomaţia românească s-a maturizat, fără să fie un instrument perfect, dar, în orice caz, a trecut testul erei democratice şi astăzi pot să spun că avem capacitatea de a influenţa centrii nervoşi ai planetei, astfel încât să ne putem pune în practică agendele”, a menţionat ex-ministrul de Externe.
„Prietenii Moldovei”, iniţiativa lui Baconschi
Teodor Baconschi a menţionat că „nu a economisit cuvinte şi pagini pentru Republica Moldova” în cartea sa. El a subliniat importanţa ţării noastre pentru România, dar şi rolul pe care îl are noua generaţie de politicieni moldoveni (referindu-se la fostul premier Vlad Filat şi actualul, Iurie Leancă) care „au reuşit să pună Republica Moldova pe o traiectorie ireversibilă de apropiere nu doar de România, ci şi de UE”.
La rândul său, ex-premierul Vlad Filat, prezent în calitate de invitat special la lansarea volumului, a remarcat faptul că în cele 25 de luni cât Teodor Baconschi a fost şef la Externe, „prin efort comun şi personal al domnului ministru, tot ce a însemnat restanţe în relaţiile moldo-române a fost depăşit”. Potrivit lui Vlad Filat, anume la iniţiativa lui Teodor Baconschi a fost institiuit aşa-numitul grup al prietenilor Republicii Moldova, care acum întruneşte majoritatea ţărilor UE şi care e o platformă foarte bună pentru promovarea intereselor ţării noastre pe plan extern.
Gata să-i consilieze pe politicienii moldoveni
Fostul şef al diplomaţiei române a spus că e gata să ajute în continuare Republica Moldova întru realizarea obiectivelor de integrare europeană. „Îmi propun, până la o reangajare politică - acum sunt într-un soi de vacanţă -, să-mi pun la dispoziţia Republicii Moldova modestele competenţe şi conexiuni europene şi bilaterale pentru ca acest vis comun să capete cât mai devreme corp”, a declarat Teodor Baconschi. Solicitat de „Adevărul”, diplomatul a precizat că nu are vreo propunere de a consilia politicienii de la Chişinău, dar că e dispus să ajute, dacă va fi solicitat.
Portrete, analize şi anecdote politice
La evenimentul de lansare a volumului „Legătura de chei”, moderat de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, au participat oameni de cultură, scriitori, politicieni, ziarişti, ambasadorul României Marius Lazurcă, simpli cititori. Emilian Galaicu-Păun a remarcat tonul firesc al dialogului-naraţune, care conţine portrete ale liderilor politici ai lumii, analize, evaluări, dar şi situaţii anecdotice al căror martor şi actor a fost autorul în cele 25 de luni cât a condus Ministerul de Externe al României.
Din mediul academic, în diplomaţie
Teodor Baconschi, consilier prezidenţial, ministru de Externe al României în 2009-2012, este doctor în Antropologie religioasă şi Istoria comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbona. A lucrat custode al unor monumente pariziene, corector, librar, editor. A fost ambasador al României în Vatican, Lisabona şi Paris. Este fiul scriitorului A. E. Baconschi, care a decedat la doar 52 de ani în timpul cutremurului devastator din martie 1977.