Ilan Shor: Domnule Dodon, v-am ajutat cu bani pentru campania electorală, acum nu pot intra în Rusia!
0Omul de afaceri Ilan Shor, cercetat în dosarul Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, a susţinut joi o conferinţă de presă. În data de 17 martie, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au organizat opt percheziţii la oficiile Consiliului de Administraţie al BEM, în urma cărora au fost audiate mai multe persoane vizate, inclusiv omul de afaceri Ilan Shor în calitate de bănuit.
Principalele declaraţii ale lui Ilan Shor:
Am fost nevoit să apar în faţa voastră ca să clarific lucrurile în mod corect. Chestiunile legate de BEM şi de alte bănci au creat un ecou în presă. Consiliul pe care-l conduceam a fost lipsit de toate prerogativele. Am încercat să facem strategii pentru a rezolva problemele de la BEM care se trag încă din anii '90. Când am preluat conducerea Consiliului de Administrare, banca avea deja mari probleme legate de credite neperformante. Noii acţionari şi-au făcut corect treaba.
Fabrica de ţigări din Făleşti în ruină a primit un credit de 4 milioane de euro, o altă companiei tot ruinată a luat credit de peste un milion de euro? Companii de genul acesta şi altele şi-au declarat pe urmă falimentul şi, evident, nu şi-au întors banii. Veaceslav Negruţă mă acuză pe mine, dar el conducea de facto BEM în perioada în care au dispărut banii. Gaura de bani a fost făcută în 2013, când Negruţă era ministrul Finanţelor. 47% din credite erau de neîntors, acest lucru l-a constat şi comisia parlamentară care investighează aceast caz.
Noi am încercat să modernizăm banca, însă nu am reuşit, deoarece a apărut această situaţie. Fostul consiliu de administrare pe care eu l-am condus a fost lipsit de prerogative. În perioada în care eram eu preşedintele Consiliului de Administrare la BEM, 90 % din credite au fost recuperate. Nu am făcut nicio încălcare în perioada în care am fost şef.
BEM a depus nişte bani la Banca Socială deoarece FMI, BNM, Banca Mondială ne-a recomandat nouă, băncilor din Moldova, să ne limităm în a face depozite peste hotare din cauza contextului actual cu Rusia. Aşa-zisa „gaură“ reprezintă diferenţa dintre creditele stinse şi banii clienţilor, restul sunt doar speculaţii pe această temă. Unii politicieni le-au cerut oamenilor, fără să aibă vreun temei, să vină să-şi retragă urgent banii. Asta e ceea ce se numeşte diversiune economică.
Dodon a pus nu ştiu ce documente pe net de la Banca Socială. Eu şi companiile mele am luat bani de la Banca Socială, dar banii au fost înapoiaţi. Declaraţiile şi acţiunile lui Dodon mă surprind, mai ales dat fiind faptul că el recunoaşte că documentele pe care le-a pus pe blog nu sunt verificate. Domnule Dodon, eram în relaţii foarte bune atunci când aveam viziuni comune. Asta era la începutul carierei dumneavoastră politice. Ne-am plimbat pe la nunta mea, la nunta dumneavoastră, v-am ajutat cu bani pentru campania electorală, acum însă v-aţi schimbat. Acum aţi întreprins acţiuni ca să nu pot intra în ţara (Rusia) pe care o iubesc şi unde locuiesc familia şi copilul meu. Totul se va întoarce într-o bună zi. Nu am alte bunuri peste hotare decât casa din Moscova în care locuiesc. În Moldova am afaceri, creez locuri de muncă şi plătesc impozite
La începutul lunii februarie, Procuratura Anticorupţie şi CNA au efectuat percheziţii la domiciliul lui Ilan Shor, preşedintele Consiliului de Administrare BEM.
Rămâneţi pe www.adevarul.md pentru a urmări în timp real declaraţiile omului de afaceri.