Lupta cu corupţia - nici nu se vede, nici nu se simte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa regională anticorupţie a statelor din Europa de sus-est. FOTO: Adevărul
Conferinţa regională anticorupţie a statelor din Europa de sus-est. FOTO: Adevărul

Actele de corupţie trebuie să se transforme dintr-o activitate profitabilă şi neprietenoasă în una foarte periculoasă şi neprofitabilă. Dorinţa a fost exprimată de directorul CNA, după conferinţa regională anticorupţie a statelor din Europa de sud-est.

În cadrul evenimentului, organizat cu ocazia aniversării a XV-a de la crearea Iniţiativei Regionale Anticorupţie (RAI), experţii au vorbit despre rezultatele reformelor în combaterea corupţiei din Republica Moldova.

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova, Viorel Chetraru, a declarat că participanţii la conferinţă vor învăţa unii de la alţii din experienţa de combatere a corupţiei, în aşa fel încât activitatea centrelor anticorupţie să fie la nivelul aşteptărilor cetăţenilor. El a recunoscut că aşteptările cetăţenilor pentru reformele din acest domeniu nu sunt îndeplinite. „Este evident că ceea ce se face nu este la nivelul cetăţenilor. Noi vrem să asigurăm un cadru eficient din momentul constatării activităţilor de corupţie până la încarcerarea persoanei care se face vinovată şi recuperarea venitului, mai ales la nivel înalt. Avem o medie de 500 dosare anuale trimise în judecată, dar spre regret în penitenciare avem sub 50 de persoane condamnate pentru corupţie. Instituţiile de profil nu sunt responsabile. Obiectivul nostru este să transformăm actele de corupţie dintr-o activitate care aduce profit şi sunt nepericuloase într-o activitate foarte periculoasă şi neprofitabilă”. 

Gurin: Lupta anticorupţie are nevoie de sprijinul politicienilor

Procurorul general Corneliu Gurin a menţionat că problema combaterii corupţiei este mai actuală ca niciodată şi este înţeleasă de către cei care au menirea de a acţiona, însă, e nevoie de sprijin politic, de noi mecanisme de combatere, de noi idei. Legislaţia Republicii Moldova este bună în materie de combatere a corupţiei, dar mai este de muncit la capitol instituţional şi la dotările organelor de drept.

Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari, a spus că eradicarea corupţiei reprezintă un aspect mult prea important în procesul de reformare a justiţiei. „Sunt necesare noi mecanisme de eradicare, trebuie să se reducă cât mai mult influenţa factorului uman în procesul de management în justiţie şi trebuie implicaţi toţi actorii pentru prevenirea şi combaterea fenomenului”, a precizat ministrul.

Şeful Secretariatului Iniţiativei Regionale Anticorupţie, Radu Cotici, a precizat că toate concluziile formulate la conferinţa regională anticorupţie vor fi transmise autorităţilor din Republica Moldova cu titlu de recomandare.

Iniţiativa Regională Anticorupţie a fost constituită în februarie 2000 la Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, cu scopul redresării corupţiei, una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de sud-est. RAI se bucură de susţinerea Uniunii Europene şi a statelor donatoare interesate de regiune, care s-au angajat să elaboreze şi să implementeze planuri şi legi anti-corupţie. La Chişinău a avut loc conferinţa ce marchează 15 ani a Iniţiativei Regionale Anticorupţie, din care face parte Republica Moldova, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite