„Ardelenii”, western made in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Mircea Diaconu interpretează rolul celui mai mic dintre fraţii Brad, Romulus, în seria „Ardelenii”. Aceasta e difuzată toată luna noiembrie doar împreună cu ziarul „Adevărul” şi revista „Adevărul magazin de duminică”.

Diaconu povesteşte că are o mulţime de amintiri frumoase de la filmări şi că „Ardelenii” a fost unul dintre cele mai plăcute proiecte la care a lucrat vreodată.

„Filmul a fost făcut cu foarte mult drag, iar acest lucru se vede. Am luat-o cu toţii ca pe o joacă. Noi, întreaga echipă, în cap cu scenaristul şi regizorul, făceam în general lucruri serioase”, spune râzând actorul.

„Ideea seriei «Ardelenii» a venit ca o glumă, ca o joacă, şi aşa am şi luat-o, ca pe o joacă. Inclusiv domnul Dan Piţa a făcut la fel. Trebuie să ştiţi însă că a fost o joacă pe care ne-am permis-o, pentru că aveam destule proiecte serioase la activ”, completează actorul care pe 24 decembrie va împlini frumoasa vârstă de 60 de ani.

El crede că tocmai felul în care a tratat întreaga echipă ideea proiectului a făcut ca seria „Ardelenii” să aibă atât de mult succes, fiind urmărită şi în prezent cu plăcere. „S-a simţit că ne-a fost foarte drag tot proiectul”, mai spune Diaconu.

Călăreţii fără cai

Trei filme de aventuri, foarte ­mulţi bandiţi şi cai. Totul este adevărat până la partea care priveşte caii. „Trebuie să vă spun că am avut doar nouă cabaline. În scena atacului din ultima parte, în care noi eram atacaţi, bandiţii formaseră un cerc. În momentul în care ajungeau în spatele camerei, cascadorii săreau de pe cai şi se urcau repede alţii”, îşi aminteşte actorul râzând, care spune că pe platouri erau mult mai mulţi actori şi cascadori decât animale.

Deşi filmul pare făcut în America, în Colorado, seria „Ardelenii” este una foarte „în România”, după cum spune chiar Mircea Diaconu. Filmările au avut loc în Munţii Măcin, în Valea Râşnoavei, la Târgu-Jiu, în Valea Socotorului şi, bineînţeles, pe platourile din Buftea, unde se ridicase micul orăşel tipic american.

Mucalitul bătut de toată lumea

Deşi cele trei producţii au fost filmate în 1978, 1980 şi 1981, echipa nu s-a lovit de constrângerile perioadei. „Pentru că lucram la o comedie nu am avut probleme cu cenzura, a fost o producţie plăcută de toată lumea, şi de cei buni, şi de cei răi”, spune Diaconu zâmbind.

Şi totuşi, nu totul a decurs aşa cum şi-ar fi dorit toată lumea. Scenaristul Titus Popovici ar fi vrut să mai fie lansate încă două părţi ale seriei, pe care să le scrie tot el.

„Popovici voia să ne întoarcă acasă, să ne vadă pe toţi trei înapoi pe plaiuri româneşti. De fapt, plănuia să mai facă două filme, însă am fost anunţaţi că nu vor mai fi finanţate comediile, aşa că cele două filme au rămas la stadiul de gândire, pentru că din câte ştiu eu nu au apucat să fie scrise”, explică actorul.

Diaconu recunoaşte că nu este sigur că nu există încă cel puţin o parte scrisă, iar echipa chiar a căutat posibilele scenarii. „Acum, chiar dacă le-am găsi, ar fi prea târziu. Din păcate, dintre cei trei fraţi, am mai rămas doar eu”, spune actorul.

Mircea Diaconu interpretează rolul fratelui cel mic, Romulus Brad. „Eu eram cel mai mic, cel mai fraier, cel mai prost dintre fraţi, şi luam tot timpul bătaie, însă nu a contat”, spune el râzând.

image

Mircea Diaconu este director al Teatrului Nottara din 2004



Şi cu toate acestea, şi-a luat foarte în serios rolul, sperând ca măcar astfel una dintre cele mai mari dorinţe să-i fie îndeplinită. „Eu am avut o singură preferinţă şi i-am comunicat-o regizorului: eram un foarte bun călăreţ, chiar cu acte în regulă, pentru că făcusem cursuri de echitaţie. Şi cum acţiunea filmului era în mare parte legată de această activitate, am cerut să apar eu în cascadoriile pe cai. Cel puţin în cele în care era implicat personajul meu, dar din păcate nu s-a putut. Eu chiar voiam, pentru că puteam”, îşi aminteşte el.

În prezent, actorul şi directorul Teatrului Nottara din Bucureşti spune că este extrem de ocupat şi, din păcate, nu a prea avut timp pentru spectacole de teatru. A terminat însă, de curând, lucrul la un film după Ioan Groşan, în regia lui Titus Muntean, despre care spune că este unul dintre cei mai buni regizori ai generaţiei tinere. Filmul se intitulează „Caravana cinematografică” şi va fi lansat până la sfârşitul acestui an în cinematografe.

Luna Ardelenilor

Colecţia „Ardelenii” conţine cele trei DVD-uri, „Profetul, aurul şi ardelenii”, „Artista, dolarii şi ardelenii” şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, dar şi un box de colecţie cadou, toate la preţul special de 14,99 lei.

În alte roluri, alături de Mircea Diaconu, îi puteţi recunoaşte pe Ilarion Ciobanu, care-l interpretează pe Traian Brad, Ovidiu Iuliu Moldovan, care-l joacă pe Ion Brad, Victor Rebengiuc, Olga Tudorache, Mircea Albulescu sau Jean Constantin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite