"Performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant". "Secretul" Cristianei şi al Claudiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt din generaţii diferite dar au ajuns la performanţă prin aceeaşi "metodă": perseverenţa. Este "secretul" Cristianei Petre şi al Claudiei Pop, prima - cea mai "proaspătă" olimpică internaţională a Sălajului, iar a doua - o valoare confirmată de numeroase premii internaţionale, dar şi de admitere la University of Cambridge.

Cristiana Petre este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Silvania". Deşi are doar 16 ani, şi-a conturat deja o filosofie de viaţă şi are stabilite principiile pe care vrea să le urmeze. "Eu cred că cele mai durabile, cele mai frumoase realizări în viaţă sunt cele clădite pe dragostea, pe pe pasiunea pentru un anumit lucru şi nu neapărat pe anumite priorităţi", proclamă ea, explicându-ne că de aceea a şi ajuns să facă performanţă la limba şi literatura română: "De română, întotdeauna m-am simţit mai apropiată, am simţit că mă defineşte, pentru simplu fapt că mi-a creat un spaţiu propice originalităţii şi creativităţii mele şi dorinţei de a mă exprima. Matematica am simţit întotdeauna că mă constrânge".

Pe lângă faptul că limba şi literatura română este o disciplină care i se potriveşte, Cristiana recunoaşte că secretul succesului ei la această materie, succes concretizat în primul rând  prin calificarea, în fiecare an, la etapa naţională a olimpiadei de specialitate, este lectura. Ea recunoaşte, însă, că nu i-a plăcut dintotdeauna să citească. "Nu prea mi-a plăcut să citesc până prin clasa a V-a, când am decoperit o carte care m-a impresionat profund - «Lorelei», de Ionel Teodoreanu - care timp de doi, trei ani a rămas cartea mea de suflet, pe care am recitit-o, parţial, de mai multe ori", povesteşte tânăra.

"Performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant"

La capitolul principii de viaţă, Cristiana spune că nu este de acord cu "îngrăşatul porcului în ajun", cel puţin nu atunci când este vorba de învăţat, mai ales de învăţatul pentru un concurs atât de important cum este o olimpiadă naţională sau internaţională. "Eu mă pregătesc din clasa a V-a pentru olimpiadă şi cred că munca anilor precedenţi s-a reflectat în rezultatul de anul acesta. Pentru că performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant, iar excelenţa o poţi obţine doar printr-o muncă asiduă, dublată, bineînţeles, de pasiune", spune ea.

Toate aceste calităţi au convers anul acesta către cea mai frumoasă performanţă şcolară a Cristianei: locul I la Olimpiada Naţională de Limbă, comunicare şi literatură română, ceea ce i-a adus, automat, calificarea la Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate românească, desfăşurată zilele trecute la Oradea. Eleva din Zalău şi-a reconfirmat valoarea în competiţia cu cei mai buni 89 de elevi din ţară (ocupanţii primelor trei locuri de la etapa naţională) şi din diaspora, reuşind să obţină, în final, premiul al III-lea şi un premiu special.

Atât de pasionată de literatură, viitorul nu şi-l vede altfel decât în miljlocul cărţilor. De aceea de şi gândeşte la o carieră în domeniul lingvistic, poate chiar ca şi profesoară de limba şi literatura română.


Claudia Pop este studentă în anul III la University of Cambridge, în Marea Britanie, însă drumul ei spre succes a început la Zalău, cu premii şi medalii obţinute în fiecare an la olimpiadele internaţionale de chimie şi de ştiinţe pentru juniori (fizică, biologie şi chimie).

La 14 ani, Claudia Pop, proaspăt ajunsă la Colegiul Naţional „Silvania” de la Şcoala „Mihai Eminescu”,  ajunsese deja în topul mondial al celor mai buni elevi din lume la fizică, chimie şi biologia. Mai exact, se calificase la Olimpiada Internaţională „Ştiinţe pentru Juniori”, competiţie ce face apel la cunoştinţe din toate cele trei domenii, iar de la concursul care a purtat-o pe copila din Zalău tocmai până în Taiwan, Claudia a venit cu medalie de bronz. A fost doar prima, pentru că un an mai târziu, în 2008, olimpica din Zalău s-a întors de la aceeaşi competiţie internaţională, desfăşurată de această dată în Coreea, cu medalie de argint.


În 2010 s-a axat doar pe chimie şi a reuşit, şi în această formulă, să se impună: s-a calificat  la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“, desfăşurată la Baku, în Azerbaidjan, de unde s-a întors medaliată pentru a treia oară, de această dată cu bronz. A repetat experienţa un an mai târziu, chiar dacă era deja clasa a XII-a şi avea multe alte lucruri de făcut şi de pregătit, şi a participat la Olimpiada Internaţională de Chimie “D. Mendeleev”, desfăşurată la Moscova, de la care a obţinut o nouă medalie de argint.


Încununarea performanţelor sale a venit în acelaşi an, în 2011, prin admiterea ei la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Cambridge, unde studiază Ştiinţele Naturii. "Până acum am făcut mai multe materii (fizică, chimie, biochimie), iar de anul acesta mă voi specializa în chimie (cel mai probabil chimie biologică)", ne spune, direct de la Cambridge, Claudia. Studenta spune că programul pe care îl are la celebra universitate este unui extrem de încărcat, cu multe "cursuri, laboratoare şi supervizii (un fel de seminarii în România, la care suntem 2-3 studenţi şi un profesor)", uneori având cursuri şi sâmbăta. "Chiar dacă e greu, îmi place mult, pentru că laboratoarele sunt dotate şi ne-au permis să folosim aparatura destul de avansată înca din primul an, asta în condiţiile în care ştiu că la multe facultăţi din România nici măcar nu există acest tip de aparatură", spune Claudia.
 

claudia
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite