Ghidul ANI pentru primarii creduli: inspectorii de integritate nu fac controale la sediile primăriilor şi verifică persoanele, nu instituţiile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate face precizări cu privire la specificul activităţilor sale după ce 14 primari din Sălaj, precum şi edili din alte judeţe, au căzut în plasa unor falşi inspectori de integritate, care s-au prezentat la sediile primăriilor.

Falşii inspectori de integritate, sub pretextul completării unor formulare intitulate “Raport de analiză în vederea sporirii capacităţii administrative UATC”, îi convingeau pe reprezentanţii primăriilor să semneze acorduri de implementare ale unui “Sistem informatic integrat”, care – susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj - erau adevărate contracte încheiate cu un SRL din Bucureşti cu o denumire special concepută pentru a părea ceva oficial: “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”. Odată semnate, aceste contracte îi obligau pe primari să plătească SRL-ului 870 de dolari pe an, timp de minimum patru ani, iar în caz de renunţare la contract, 2380 de euro reprezentând taxă reziliere. Afacerea inspectorilor a fost pusă pe butuci după ce, sesizaţi de un primar, procurorii sălăjeni au organizat, vineri, 20 noiembrie, un flagrant, în urma căruia au reţinut o ”inspectoare”, ulterior fiind identificaţi în judeţ alţi doi ”inspectori”, reţinuţi şi ei. Toţi trei sunt din judeţul Gorj. Până la intervenţia procurorilor, au apucat, însă, să semnze 14 primari de comune din Sălaj, iar anchetatorii spun că gruparea a făcut victime şi în mai multe alte judeţe.


Agenţia Naţională de Integritate a aflat din presă de acest caz şi faca câteva precizări, în speranţa că acestea îi vor ajuta pe primari să-i recunoască, pe viitor, pe escroci:
”- Inspectorii de integritate nu realizează controale tematice la sediile instituţiilor sau autorităţilor publice. Activitatea administrativă a inspectorilor de integritate se desfăşoară exclusiv la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate din Bucureşti;

- Potrivit prevederilor legale care normează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a procedurilor operaţionale interne, inspectorii de integritate verifică persoanele care au obligaţia declarării averilor şi a intereselor, şi nu instituţii publice. De asemenea, inspectorii de integritate comunică în scris cu persoanele faţă de care s-a declanşat procedura de evaluare, precum şi cu persoanele fizice sau juridice cărora le sunt solicitate informaţii relevante evaluării, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 176/2010;

- Toate documentele emise de inspectorii de integritate poartă însemnele oficiale ale Agenţiei Naţionale de Integritate, prevăzute în Manualul de Identitate Vizuală (https://goo.gl/l6NsSy);

- Agenţia emite puncte de vedere, în scris, persoanelor fizice sau juridice, cu privire la respectarea dispoziţiilor legale incidente în baza solicitărilor transmise pe adresa instituţiei noastre.

Agenţia Naţională de Integritate atenţionează că astfel de practici folosite de reţeaua identificată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj nu intră în sfera de activitate a inspectorilor de integritate şi recomandă instituţiilor şi persoanelor interesate să verifice la sediul A.N.I. în cazul în care au suspiciuni în acest sens, la adresa de e-mail ani@integritate.eu sau la telefon 037 206 98 69”, se precizează în comunicat.

Vă mai recomandăm:

Cum a ajuns un primar suspicios să strice afacerea unor falşi inspectori ANI. Impostorii au făcut mai multe victime în rândul edililor din România


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite