Angajarea rudelor primarilor pe post de consilier personal devine o modă. Edil demascat de ANI pentru că şi-a angajat mama la primărie
0
După primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiica în funcţia de consilier personal al primarului, un alt edil din Sălaj întră sub incidenţa legislaţiei referitoare la conflictul de interese.
Este vorba despre Claudiu Lazăr, fiul fostei primăriţe din comuna sălăjeană Dragu, Rodica Lazăr, care, odată ales primar la alegerile locale de anul trecut, şi-a angajat mama, adică predecesorul său în funcţie, pe post de consilier personal. Într-un comunicat postat astăzi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, se arată că „Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Dragu, Judeţul Sălaj, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta, şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie. Astfel, Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său […]”.
Claudiu Lazăr a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.”, redă ANI din legislaţia ce prevede pedepsele aplicate în astfel de cazuri fie în situaţia în care cel acuzat nu contesta raportul Agenţiei, fie atunci când îl contest în instanţă, dar pierde.
Reamintim că în urmă cu câteva zile, un coleg de partid (PNL) al primarului, deputatul Mirel Taloş, anunţa că liberalii vor propune o modificare a legislaţiei privind conflictul de interese, considerând-o excesivă. Deputatul se referea, însă, mai mult la situaţiile în care primarilor le este interzis să facă parte din consiliile de administraţie ale societăţilor din subordinea primăriilor, de a căror activitate răspund.