Casa unde tradiţiile trăiesc încă. Vezi unde se află ea
0La nici 15 kilometri de Zalău, în localitatea Ciumărna, meşterul popular Ileana Graţiana Pop se încăpăţânează să păstreze vii pentru generaţiile prezente şi pentru cele ce vor urma tradiţiile şi obiceiurile locale.
Pentru asta a păstrat nemodificată o casă ţărănească, pe care a amenajat-o şi a dotat-o cu toate obiectele care se găseau în locuinţele sătenilor din sat în urmă cu zeci, poate chiar o sută de ani. Casa tradiţională va fi inaugurată duminică, 28 octombrie, după cea ea a fost refăcută cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
Potrivit unui comunicat de presă al centrului, ajutorul dat Ilenei Graţiana Pop pentru refacerea vechiului imobil este doar un prim pas în demersul instituţiei de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din Sălaj prin realizarea, în cât mai multe comune din Sălaj, a unor astfel de spaţii tradiţionale, autentice, funcţionale, cu potenţial turistic.
Cine este Ileana Graţiana Pop
După cum subliniază şi reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, activitatea cultural-artistică pe care o desfăşoară, o recomandă pe Ileana Graţiana Pop din satul Ciumărna, comuna Românaşi, drept una dintre cele mai importante şi active păstrătoare şi continuatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor sălăjene, promovând valorile nepieritoare ale portului nostru la târguri de prestigiu din ţară şi străinătate. Spirit creativ, cunoscătoare a obiceiurilor şi tradiţiilor populare specifice zonei etnofolclorice Agrij – Sălaj, Ileana Graţiana Pop a reprezentat judeţul nostru la târguri ale meşterilor populari şi la alte manifestări culturale în Strasbourg – Franţa, Ravenna – Italia, Ungaria şi Croaţia. De altfel, biografia doamnei Graţiana Pop este impresionantă la capitolul participărla târguri ale meşterilor populari ce au ca ţintă relevarea patrimoniului local sălăjean. Remarcabilă păstrătoare a tradiţiilor locale, dar şi atent colecţionar de obiecte vechi, cu valoare etnografică locală, a pus bazele unui mic muzeu, acasă la ea, la Ciumărna, unde poate etala în faţa turiştilor români sau străini câteva piese autentice, importante prin valoarea lor documentară, precum şi multe costume populare cu specific sălăjean, lucrate la război şi ţesute de ea. În această calitate de creatoare a acestor costume populare, după tipare originale, am recomandat- o ca participant în unele expoziţii etnografice de grup, unde a reprezentat cu succes zona Sălajului.