Medic de familie: “Când aud de această valoare a punctului mă ia durerea de cap pentru că nu are model matematic real”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Marian Boeangiu FOTO Corina Macavei
Medicul Marian Boeangiu FOTO Corina Macavei

În Mehedinţi, socotelile medicilor de familie nu se potrivesc cu cele ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). În ciuda majorării punctului de către CAS Mehedinţi, medicii de familie demonstrează că abia supravieţuiesc şi nu sunt capabili să-şi doteze cabinetele medicale cu aparatura necesară.

Rolul medicului de familie este de strateg al stării de sănătate a omului sănătos sau bolnav. Dirijarea unor fonduri substanţiale către medicina de familie ar însemna o dotare corespunzătoare a cabinetelor de  familie, care ar putea rezolva o mare parte din cazurile care acum ajung la spital, unităţi mari consumatoare de fonduri. 

“Dându-ţi 5 la sută eşti obligat ca având un buget de subzistenţă să zugrăveşti, să achiţi plata unei asistente, să cumperi halat ori un stetoscop. Problema este că medicul de familie trebuie să fie performant la nivel european. Adică intră pe uşă 10 oameni şi trebuie rezolvaţi complet 80 la sută, numai în felul acesta se păstrează balanţa corectă într-un sistem sanitar. Ori boală aici costă 1 leu, la spital costă de zece ori mai mult, fiindcă sunt asistente, fochişti, perne, pături. Rezultă că ei fac muncă de nivel de medic de familie cu o dotare superioară”, spune medicul de familie Marian Boeangiu din Turnu Severin.

În opinia sa, medicii de familie sunt “păcăliţi” pe faţă de Casa Naţională de Asigurări prin aceste aşa numite puncte.

“Trebuie să evităm obsesia asta a valorii punctului pentru că păcăleala Casei de Sănătate în raport cu medicii prestatori de servicii se face în felul următor: îţi spune că valoarea punctului nu mai este 5 lei şi că pentru o consultaţie tu primeşti 10 puncte. Adică 10 lei ori 10 puncte rezultă 100 de lei. Dar mâine poate să îţi spună că pentru o consultaţia respectivă nu mai primeşti 10 puncte ci 5 puncte”, mai spune medicul de familie.

Practic, indiferent de cuantumul acestui punct, există un buget fix alocat medicinei de familie, care se împarte la toţi medicii de familie din ţară.

“Când aud de această valoare a punctului mă ia durerea de cap pentru că nu are model matematic real.Valoarea punctului nu are nicio valoare, nu are nicio importanţă. Banii pe care îi ia un medic de familie în urma prestaţiilor sale nu sunt rezultatul valorii punctului, ci valorii procentului din banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care se alocă medicului de familie. În situaţia în care Casa Naţională are 5 miliarde de euro şi medicilor de familie li se alocă 5 la sută, dei 250 de milioane se alocă tuturor medicilor de familie, împărţit la aproximativ 20.000 de medici de familie rezultă pe an cât primeşte un medic de familie. Oricât ar fi valoarea punctului prin regularizări în plus sau în minus, valoarea nu poate depăşi aceşti 250 de milioane împărţiţi la 20.000. Este o imposibilitate matematică”, este de părere medicul Marian Boeangiu.

O situaţie echitabilă pentru medicii de familie ar fi aceea ca în România, la fel ca în toate statele din Europa, medicinei de familie să i se aloce un procent de cel puţin 15 la sută.

Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, dacă în luna aprilie valorile punctelor  au fost de 3,76 RON/pct la capitatie, respectiv 1,8 RON/pct. la servicii, în luna mai au fost de 3,79 RON/pct la capitatie, respectiv 1,97 RON/pct. la servicii.

Citeşte şi:

Pachetul de bază n-a eliminat haosul din spitale. Managerul Spitalului Universitar: „Medicina nu înseamnă statistică!”

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite