Cum se prepară „răţe“ cu sâmburi de dovleac. Reţeta tradiţională din Ciochiuţa salvată într-o culegere originală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propunem o reţetă tradiţională de la Ciochiuţa, o localitate din judeţul Mehedinţi. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

„Se face şi sfeclă umplută tot cu sâmburi de dovleac. Se curăţă sfeclele de zahăr. Le zicem răţe. Se bagă tot compoziţie de asta, ca la sarmale, din sâmburi de dovleac. Punem zeamă de varză să fie acrişoară. Sfecla albă de zahăr trebuie să fie scobită înăuntru. Se mai pune şi nucă, dar iese mai închisă la culoare.

La Prejna şi la Isverna, răţele se fac din sfeclă roşie de grădină, pentru că cea albă este mult prea dulce. Căpăţânile se curăţă de coajă, se strunjesc frumos pentru aspect şi pentru a se aşeza bine în tavă. Se scobesc la mijloc şi se păstrează capacul.

Umplutura este de obicei din orez călit împreună cu ceapă, morcov ras şi ardei gras tocat mărunt, dar – când nu e de post – se face şi din cartofi fierţi în coajă, sfărâmaţi cu furculiţa şi amestecaţi cu brânză veche.

Se aşază într-o tavă unsă cu ulei, fără a lăsa spaţiu între căpăţâni. Se dă tava la cuptor după ce în prealabil a fost încins. Odinioară se făceau şi sub ţest”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite