Cum îşi apară severinenii proprietăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de paza proprietăţii, severinenii preferă un câine bun şi aleg mai puţin  tehnica modernă,  camerele de luat vederi, care pot da rateuri. Şi la acest capitol cei mai mulţi aleg un ciobănesc german sau un rottweiler, care sunt, prin definiţie, loiali şi devotaţi stăpânilor, dar mai ales  buni pentru pază şi protecţie.

Severinenii cu dare de mână au investit sume mari în achiziţionarea unor exemplare scumpe de câini cum ar fi Dogo canario, însă marea majoritate preferă un exemplar de ciobănesc german sau un rottweiler. Mai nou a intrat pe piaţă ciobănescul belgian malinois, un excelent câine de pază şi protecţie şi un abonat al podiumurilor competiţionale. Ciobănescul belgian malinois este un câine pe care şi Claudiu Doman Taroi, un dresor de elită din Turnu Severin îl recomandă cu căldură celor care doresc să achiziţioneze un câine pentru pază.

“Ciobănescul belgian malinois este cu zece clase peste ciobănescu german ori rottweiler. Pasiunea mea este ciobănescul belgian malinois, este un câine foarte bun de lucru, execută comenzile foarte rapid”

spune Claudiu Doman Taroi. Toate celelalte calităţi native ale patrupedelor sunt, însă, şlefuite prin ani grei de dresaj.

Pentru un novice însă selecţia unui câine sau a unui căţel potenţial de pază şi protecţie poate fi dificilă. Asistenţa unui profesionist este foarte recomandată, fiind o decizie importantă, care va influenţa rezultatul final. Niciodată nu poţi să faci dintr-un Labrador, de exemplu, un câine bun de pază, cum de altfel nici un  pitbull nu este recomandat pentru pază, mai spune experimentatul dresor severinean. Percepţia publică despre ce înseamnă un câine de pază şi protecţie, se confundă uneori cu imaginea unei creaturi ameninţătoare, agresive, dure.

„În general, severinenii cumpără câinii pentru curte, numai că necunoscând câinele respectiv şi din ce rasă provine. Am întâlnit proprietari de câini care au vrut să facă din labrador câine de pază ori asta este imposibil. Sunt persoane care iau un Ciobănesc caucazian doar că au auzit că este foarte agresiv şi foarte bun de pază, într-adevăr mărimea întotdeauna contează, când vezi un câine de 80 de kilograme prin curte este descurajant. Dar la aceşti câini trebuie făcută disciplina foarte bine pentru că având o mărime foarte mare nu ai cum să-l stăpâneşti dacă muşcă pe cineva. Nu este ca un ciobănesc german sau un ciobănesc belgian malinois, care se educă foarte bine. Un rottweiler poţi să iei pentru pază, un ciobănesc de Asia centrală, dar toţi trebuie disciplinaţi”, spune dresorul.

Din experienţa sa, Claudiu Doman Taroi spune că a observat că majoritatea cumpără un câine la întâmplare, fără să-l testeze. Ori este important să se observe reacţiile căţelului pe teren neutru, nu doar în căminul său. Orice manifestare de frică, anxietate sau agresivitate (neprovocată) va exclude căţelul din alegerea dvs. „Foarte multe persoane iau un câine la întâmplare. E greşit pentru că poţi să ai un câine extraordinar de bun sau poţi să iei un câine care nu se pretează pentru gustul respectiv. În primul rând trebuie să iei un câine dintr-o canisă bună, apoi puiul trebuie testat (evident dacă proprietarul canisei te lasă să-l testezi), cam de preferat este pe la 7 săptămâni”, spune Claudiu Doman Taroi. În felul acesta viitorul proprietar se asigură că puiul are instinctul de vânător. După acest test, urmează apoi un curs de dresaj care poate dura între o lună şi trei luni, la vârsta de 5-6 luni, după care la vârsta de doi poate fi format pentru pază şi protecţie.

Instructorul de câini, care face minuni cu orice câine

Claudiu Doman Taroi este singurul dresor profesionist de câini din Turnu Severin. Este pasionat de ceea ce face si pune meseria sa mai presus de orice altceva. Pasiunea pentru dresaj canin s-a născut în urmă cu 11 ani când a cumpărat primul ciobănesc german. Şi-a dorit un câine dresat, însă nu a fost mulţumit de rezultatul obţinut după ce a apelat la serviciile unei şcoli de dresaj, aşa că a început primele cursuri la şcoala de dresaj din Arad, „Korsarad”. „Niciodată nu poţi să fi un bun dresor, tot timpul trebuie să lucrezi ca să ajungi la perfecţiune pentru că întotdeauna poţi să găseşti câini care îţi solicită cu totul altceva”, spune  Claudiu Doman Taroi. Este un adevărat vrăjitor de câini, însă recunoaşte cu zâmbetul pe buze că este “muşcat de toate părţile corpului”.

Citiţi şi:

Echipa canină de la Poliţia de Frontieră a primit echipamente de dresaj

HiperParada Animalelor: demonstraţii cu câini care salvează vieţi şi exerciţii de dresaj canin

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite