Cinci localităţi din Mehedinţi, poluate cu praf de la Termocentrala din Halânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulaţia rutieră a fost afectată luni, în jurul prânzului, pe o distanţă de câţiva kilometri, la ieşire din Drobeta Turnu Severin, după ce un nor de praf de cărbune a fost ridicat în atmosferă de vântul puternic, poluarea afectând atât drumul naţional cât şi cinci localităţi aflate în apropiere de Termocentrala de la Halânga, platformă ce aparţine de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Mehedinţi au fost sesizaţi cu privire la poluare, s-au deplasat în zonă, în urma anchetei desfăşurate urmând ca Termocentrala să fie amendată cu o sumă cuprinsă între 70 000 şi 100 000 de lei.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, produsul poluator este praful steril ridicat în atmosferă în urma arderii cărbunelui şi care este depozitat pe o platformă care trebuia udată pentru a stopa fenomenul.

Câteva mii de oameni din mai multe localităţi din Mehedinţi trăiesc un adevărat coşmar ori de câte ori bate vântul. Localităţile afectate sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă. Localnicii se plâng că ori de câte ori bate un vânt mai puternic ori este ceaţă, un nor de praf le acoperă total gos¬podăriile. Locuitorii din Halânga spun că se tem pentru sănătatea lor din cauza prafului inhalat. În plus, cetăţenii se plâng că toate culturile agricole sunt afectate de praf. „Suntem condamnaţi la moarte, suntem ai nimănui. O să ne îmbolnăvim de la praful ăsta pe care îl inhalăm, dar cui îi pasă de noi”, spune revoltată o femeie care locuieşte în blocurile de la Halânga. „De exemplu când vine curentul tot fumul de la cazane vine aici, spre noi, în special când e ceaţă, vânt puternic, atunci toată cenuşa o aduce aici, la noi. Ne temem pentru să¬nă¬tatea noastră, mai ales pentru cea a copiilor. Mulţi dintre noi suntem bătrâni, bol¬na¬vi, în permamenţă mergem la doctori. Acum veni de la doctor şi îmi dădu să iau medicamente pentru copii, pentru nevastă, pentru babă. Tot ce mâncau de prin grădină, toate degeaba le spălăm că sunt pline de cenuşa asta”, spune un localnic, care locuieşte în Halânga, în ime¬diata vecinătate a Termo¬cen¬tralei.

Problemă veche

Problema poluării de la Termocentrala de la Halânga este una veche şi în cazul în care nu va reuşi să finalizeze investiţia la instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii există riscul ca Uniunea Europeană să activeze clauza de salvgardare. Autorizaţia integrată de mediu a unităţii a expirat la sfârşitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

Prezent într-o vizită la RAAN, în luna martie 2013, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă a declarat despre contractul lucrării instalaţiei de evacuare în şlam dens că este unul păgubos pentru Regie, pentru că de-a lungul derulării, preţul s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

“Pentru instalaţia de şlam, este inacceptabil să porneşti de la 172 milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi cu toate acestea nu este finalizată, ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contractul este în insolvenţă şi trebuie suplimentată finanţarea pentru terminarea lucrării. A doua zi după ce a câştigat contractul, s-a făcut un act adiţional.Când a câştigat contractul, a doua zi s-a făcut un act adiţional. Este ceva de neimaginat. Adică ai câştigat licitaţia, l-ai dat afară pe ăla care avea un preţ mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe ăsta cu un preţ mai mic şi imediat, a doua zi ai făcut un act adiţional. Şi după aia încă nouă acte adiţionale în care n-ai mai spus când e gata, când e finalizarea”, a explicat Niţă, adăugând că acest caz a fost sesizat Parchetului.

Potrivit RAAN, spulberarea cenuşii din depozit va putea fi eliminată abia după circa 1,5-2 ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei, perioada necesară pentru acoperirea completă a suprafeţei depozitului de circa 150 de hectare cu zgură şi cenuşă în şlam dens.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite