Angajaţii de la RAAN au ieşit în stradă de teamă că îşi vor pierde locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest pe strada Crişan FOTO Corina Macavei
Protest pe strada Crişan FOTO Corina Macavei

Au început protestele angajaţilor de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile în data de 25 octombrie. Peste 150 de angajaţi au ieşit joi după-amiază în stradă, la Drobeta Turnu Severin.

Primul protest a fost organizat joi după-amiază pe strada Crişan din Drobeta Turnu Severin, dar se anunţă un şir mai lung de proteste şi pentru săptămâna viitoare.

Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariul pe luna septembrie şi bonurile de masă pe ultimele patru luni, dar mai ales se tem pentru locurile lor de muncă.

„Am ieşit la protest pentru situaţia critică a unităţii la ora actuală, mai ales din punct de vedere economic, având în vedere că nu s-au alocat fonduri pentru repornirea instalaţiilor din producţia apei grele. Ne lasă să murim pe propriile spese, lucru care va afecta foarte mult şi oraşul fiindcă s-ar putea să rămânem fără căldură iarna asta”, a spus un inginer de la Combinatul de Apă Grea.

„În anul următor se va închide combinatul de apă grea cu reducere de personal, implicit se va reduce personalul şi la termocentrală. Înţeleg că Primăria are un proiect de încălzire a oraşului, e posibil chiar să se închidă termocentrala. Ni s-a spus că nu sunt reprezentanţii din conducerea regiei pentru a semna documentele necesare ca să ne luăm salariile. Dar eu cred că banii nu sunt pentru salarii”, s-a plâns un alt angajat.

„Asigurarea cu materii prime şi piese de schimb pentru a funcţiona în continuare şi primirea salariilor la timp şi integral. Asta este dorinţa noastră. Dacă bugetul a ajuns aici nu este din cauza noastră, a salariaţilor. Merg la serviciu, îmi vreau retribuţia integrală, familia mea se bazează pe salariul acesta nu am alt venit sau alte surse de venituri”, a spus o angajată, care lucrează de aproape 30 de ani la RAAN.

În mijlocul protestatarilor a venit senatorul de Mehedinţi, Marius Bălu, fost angajat al regiei, care a ţinut să stea de vorbă cu persoanele prezente la miting.

Parlamentarul le-a spus că a solicitat Guvernului, într-o interpelare, să explice dacă există o strategie pentru 2015 în ceea ce priveşte regia de la Turnu Severin, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind soarta acestei unităţi economice, din punctul său de vedere.

„Am venit invitat aici de liderul d-voastră, domnul Boşneagu. Sunt membru al comisiei pentru buget-finanţe, în 2013 bugetul Regiei pentru Activităţi Nucleare a fost de 190 de milioane de lei, total insuficient şi din câte am înţeles eu nici acesta nu a fost asigurat pe tot parcursul anului. Pentru anul 2014, bugetul aprobat de către Guvernul Ponta a scăzut la 90 de milioane de lei, de aici ce concluzie putem trage? Că aceşti oameni se pregătesc pentru a conserva această regie, intenţia lor este foarte clară”, le-a spus Marius Bălu protestatarilor.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, furnizorul de apă grea pentru Centrala de la Cernavodă, este la un pas de faliment. Asta ar însemna pierderea a peste 3000 de locuri de muncă, iar pe de altă parte municipiul Drobeta Turnu Severin ar rămâne fără căldură în această iarnă.

După intrarea în insolvenţă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, dar ca o piatră de moară atârnă şi datoriile către bugetul de stat, care sunt în jur de 40 de milioane de lei.

Citeşte şi:

RAAN se apropie de faliment. Severinul riscă să rămână fără căldură

Situaţie critică la RAAN: stocul de cărbune este aproape epuizat, nu sunt bani nici pentru salarii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite