Situaţie incredibilă într-un dosar de corupţie. Denunţătorul, executat silit de politicianul ieşit din puşcărie. Partidul a rămas cu şpaga primită „donaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Grindiş, denunţătorul fostei şefe a ITM Timiş în dosarul „bani pentru PD-L” FOTO Daniel Dancea
Aurel Grindiş, denunţătorul fostei şefe a ITM Timiş în dosarul „bani pentru PD-L” FOTO Daniel Dancea

Scandalul de corupţie „bani pentru PD-L” este departe de a se fi încheiat, chiar dacă fosta şefă a ITM Timiş, Cornelia Corescu, şi fostul secretar executiv al PD-L Timiş, Vasile Medeşan, condamnaţi în dosar, şi-au ispăşit pedepsele şi au ieşit din puşcărie. Problema mitei care a făcut obiectul dosarului nu este clarificată nici acum, cel care a ieşit, practic, în pierdere până acum fiind tocmai denunţătorul.

În luna septembrie a anului 2011, la Timişoara izbucnea un amplu scandal de corupţie care o avea în centru pe şefa de atunci a Inspetoratului Teritorial de Muncă Timiş şi membră de frunte a PD-L Timiş, Cornelia Corescu, şi secretarul executiv al PD-L Timiş, omul de afaceri Vasile Medeşan. Dosarul a fost deschis după un control al ITM la firma lui Aurel Grindiş, cu ocazia căruia s-a dispus o amendă de 160.000 de lei şi dosar penal din cauză că firma avea angajaţi la negru.

Aurel Grindiş susţine că verificările au fost făcute „cu dedicaţie”, fiind aduşi pe şantier muncitori pe care nici măcar nu îi cunoştea, dar au fost puşi să declare că lucrează la firma lui. Pentru a scăpa de sancţiuni, omului de afaceri i s-a solicitat să doneze PD-L-ului, care se afla atunci la guvernare, suma de 10.000 de lei. Aurel Grindiş a donat 1.000 de lei, urmând ca diferenţa să fie virată eşalonat în visteria partidului. Văzându-se şi cu bani daţi la partid, dar şi cu dosar penal Grindiş s-a dus direct la DNA şi i-a denunţat pe Cornelia Corescu şi pe Vasile Medeşan.

În timpul anchetei, Corescu s-a supărat pe Grindiş şi i-a restituit omului de afaceri cei 1.000 de lei pe care i-a donat la partid, urmând ca şefa ITM să îşi recupereze banii de la PD-L. Între timp, Corescu a fost arestată şi condamnată, iar prin sentinţă judecătorii au dispus ca Grindiş să îi restituie Corneliei Corescu suma de 1.000 de lei, iar PD-L să-i restituie banii lui Grindiş.

La ieşirea din puşcărie, conform sentinţei prin care a fost condamnată, Cornelia Corescu l-a executat silit pe Grindiş pentru suma de 1.000 de lei. Cu cheltuielile de executare, suma pe care trebuie să o plătească denunţătorul depăşeşte 2.000 de lei. În momentul în care a primit înştiinţarea de executare silită, Grindiş s-a dus la PD-L să îşi recupereze banii.

„M-am dus la sediul PD-L. Atunci încă era preşedinte domnul Ostaficiuc. Le-am spus frumos că le dau sentinţa, să îmi dea banii. Le-am lăsat şi o copie după buletin. Fătuca de acolo mi-a spus să le las un număr de telefon şi mă sună în 48 de ore. Asta se întâmpla în vară. De atunci nu m-a mai căutat nimeni. Îmi vreau banii”, a declarat Aurel Grindiş pentru „Adevărul”. Purtătorul de cuvânt al PD-L, partid care a fuzionat între timp cu PNL, Oana Gaita, a declarat că Aurel Grindiş a solicitat verbal restituirea banilor, dar partidul nu a fost informat oficial cu privire la existenţa sentinţei care obligă partidul să restituie cei 1.000 de lei.

Problemele denunţătorului nu se termină cu cei 1.000 de lei pe care trebuie să îi recupereze. Prin denunţul depus la DNA, Aurel Grindiş trebuia să scape de sancţiunile dispuse de ITM. Omul de afaceri susţine că dintr-o eroare pe care nu şi-o explică, un proces verbal nu a fost anulat, fiind înştiinţat că firma sa trebuie să plătească o amendă de 16.000 de lei. „În timpul procesului încă am primit vizite ale ITM-ului. Ziceau că este un control de rutină, un bla bla. Domnii procurori, doamna judecător au uitat să anuleze un proces verbal cu o amendă de 16.000 de lei”, a declarat Grindiş.

În ciuda problemelor cu care se confruntă în urma denunţului depus la DNA, Aurel Grindiş susţine că nu regretă niciun moment plângerea depusă la DNA, repetând oricând acest gest. „Din punct de vedere al meu, ca denunţător, au fost foarte deschişi (n.r. procurorii). Sunt nişte profesionişti, oameni care ştiu să lucreze. Într-adevăr sunt profesionişti”, a spus Grindiş. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite