Sentinţă finală. Omul de afaceri care a ordonat tăierea ilegală a zeci de hectare de pădure a ajuns la închisoare
0
Tiberiu Crivineanţu, un om de afaceri din domeniul forestier din Timiş, a ajuns după gratii după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru că şi-a pus muncitorii să „radă” zeci de hectare de păduri private. Dosarul a fost trimis în judecată printr-o procedură rar întâlnită, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, refuzând să îl trimită în judecată pe omul de afaceri.
Curtea de Apel Timişoara a emis a sfârşitul săptămânii trecute sentinţa finală în dosarul în care omul de afaceri Tiberiu Crivineanţu a fost acuzat de tăieri ilegale de pădure. Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Lugoj. Crivineanţu, cu o condamnare cu suspendare în cazier, tot pentru infracţiuni silvice, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru instigare la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier şi instigare la furt de arbori din pădurile deţinute de mai multe persoane fizice în zona Jdioara – Criciova. Sentinţa a fost atacată cu apel, iar Curtea de Apel Timişoara a menţinut decizia Judecătoriei Lugoj, omul de afaceri fiind încarcerat imediat după pronunţarea sentinţei.
Cazul tăierilor ilegale de pădure din zona Jdioara - Criciova ar fi fost, foarte probabil, îngropat fără lupta crâncenă cu sistemul dusă de Felicia Costin, una dintre părţile civile din dosar. Confruntată cu soluţiile de procurorilor prin care omul de afaceri acuzat de tăieri ilegale de pădure era declarat nevinovat, Felicia Costin a contestat de fiecare dată soluţiile în instanţă, ajungându-se la o situaţie foarte rar întâlnită în justiţie ca în urma refuzurilor repetate a procurorilor de a trimite dosarul în judecată, cazul să fie reţinut pentru judecată de către instanţă. Pentru Felicia Costin, dreptatea a venit, însă, prea târziu, femeia decedând în timpul procesului.
Istoria cazului
Tăierile ilegale de pădure din zona Jdioara – Criciova (judeţul Timiş) au fost descoperite în 29 martie 2011, când trei localnici din Jdioara au mers în pădure în zona cunoscută sub denumirea populară de „Pleşa”. Aici, localnicii au găsit „defrişări masive pe o suprafaţă întinsă de pădure” şi trei angajaţi ai lui Crivineanţu, doi TAF-işti şi un drujbist, tăind lemn „la ras”. Muncitorii au încercat să plece cu TAF-urile din pădure, dar văzându-i pe localnici au luat-o în sens invers spre vârful muntelui, abandonând utilajele şi drujba în pădure.
Unul dintre localnici a sunat la 112, iar la faţa locului au ajuns doi poliţişti. Aceştia au întocmit un proces – verbal în care au notat seriile utilajelor, constatându-se totodată că s-au tăiat ilegal aproximativ 20 de hectare de pădure. Pentru că nu avea cine să ia TAF-urile din pădure, poliţiştii le-au „confiscat” volanele şi au dispus paza utilajelor rămase în pădure sub paza Poliţiei.
Cum paza se realiza în pădure, la aproximativ 3 km distanţă TAF-uri, când s-a crăpat de ziuă s-a constatat că utilajele erau dispărute din pădure, fără ca Poliţia să poată spune cum s-a produs dispariţia utilajelor. Seriile TAF-urilor, notate cu ocazia procesului verbal de constatare la faţa locului, aveau să demonstreze că utilajele îi aparţin unei firme deţinute de omul de afaceri Tiberiu Crivineanţu, acesta figurând ca delegat pe facturile de achiziţie a TAF-urilor. Judecătorul a considerat că în faţa acestei probe „orice alte susţineri referitoare la înstrăinarea sau casarea TAF-urilor, în lipsa oricăror probe vor fi apreciate neîntemeiate”. VEZI AICI întreaga istorie a cazului şi motivarea sentinţei emisă în primă instanţă şi menţinută în apel.