UPDATE Finanţele din judeţul Timiş sunt blocate. Angajaţii nu vor să îşi reia munca nici după discuţiile de la Bucureşti
0
Angajaţii de la Direcţia Finanţelor Publice din Timişoara se află în faţa instituţiei din Piaţa 700, pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a muta viitorul sediu al Direcţiei Regionale a Finanţelor, la Deva, în judeţul Hunedoara.
UPDATE ORA 14.30
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu este alături de protestatrii de la Finanţe.
“O astfel de initiativă de a muta sediul Direcţiei Regionale a Finanţelor la Deva este total neavenită. Nu există niciun argument pentru asemenea decizie. Eu sper ca Guvernul să nu ia o astfel de decizie. Am făcut demersul până la nivel de Guvern. Mi-am făcut cunoscut public punctual de vedere. Timişoara este de departe polul de forţă în plan economic pentru această regiune. Este nefiresc să pui Direcţia Regională a Finanţelor Publice într-un alt loc decât acolo unde este concentrate jumătate din forţa economică. Timişoara este şi oraşul reşedinţă de judeţ cel mai la îndemână oricîrui locuitori din regiune. Este un oraş la care se ajunge uşor. Oricâte criteria am căuta nu avem niciunul în care Timişoara să nu fie pe locul unu. Nu a fost adoptată Hotărârea de Guvern, miercuri va fi pe masa Guvernului. Sper ca Guvernul să se răzgândească, să conştientizeze că nu ar fi o decizie bună cea pe care a vrut să o ia. Eu mai mult decât să iau atitudine publică să intervvin la nivelul Guvernului că nu e în regulă, nu pot face. Îmi exprim solidaritatea cu cei care protestează”, a declarat primarul Nicolae Robu.
UPDATE ORA 14.00
După discuţia care a avut loc la Bucureşti, între liderii sindicali şi Gelu Deaconu, şeful ANAF, acesta din urmă a anunţat că protestele din judeţul Timiş s-au încheiat.
"Protestul s-a încheiat la ora 11.00. Avem obligaţia să ne înţelegem cu cei de la sindicate. Finanţele reprezintă o instituţie important a statului. Nu putem închide obloanele în fiecare dimineaţă pentru că aşa vor unii. Şi cei care încurajează aceste lucruri fac un rău şi vor fi traşi la răspundere. Cert este că nu s-a luat nicio decizie în privinţa noului sediu al Direcţiei Regionale. Acest lucru va fi stabilit în şedinţa de Guvern, de miercuri. Există mai multe variante, dar nu pot să vă spun care. Eu sunt doar executant şi trebuie să duc la îndeplinire deciziile Guvernului", a declarat Gelu Diaconu.
În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat, Nemulţumiţi de răspunsul primit de la Bucureşti, angajaţii Finanţelor Publice din Timişoara şi din judeţul Timiş, au refuzat să reia munca.
"Oamenii nu vor să reînceapă lucrul până nu primesc o asigurare clară că noul sediu al Direcţiei Regionale al Finanţelor nu se va muta în judeţul Hunedoara, Sunt alături de ei, pentru că Finanţele nu sunt de negociat. Acest sediu, care este primul motor al economiei din judeţ, nu poate pleca din Timiş. Am făcut rezervare pentru avion şi mâine sunt la Bucureşti, pentru a discuta cu cei din Guvern", a declarat Titu Bojin, preşedintele CJT, care s-a dus personal la sediul Finanţelor, pentru a discuta cu angajaţii.
Protestul celor de la Finanţe
Chiar dacă este sfârşit de lună, când multă lume are de făcut plăţi, angajaţii de la Direcţia Fiscală din Timişoara au închis ghişeele şi au declanşat o grevă spontană. Aproximativ 400 de angajaţi de la Fisc s-au adunat în această dimineaţă în faţa sediului central din Piaţa 700, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a muta viitorul sediu al Direcţiei Regionale a Finanţelor, la Deva. Angajaţii au confecţionat o serie de mesaje şi au ieşit în faţa instituţiei cu fluiere.
“Tot oraşul ar trebui să fie aici alături de noi. Altfel, vor trebui să îşi facă de pe acum abonamente pe tren spre Deva. Problemele importante se vor putea rezolva acolo. Noi nu facem politică, luptăm pentru dreptatea noastră. Este un protest spontan şi nu există un organizator”, a declarat unul dintre angajaţii de la Finanţe.
Printre mesajele arborate se află: "Protest", "Protest spontan", "Nu te pune cu timişorenii", "Timişoara nu te lăsa, luptă pentru cauza ta", "Fiscul din Timişoara nu se mută-n Hunedoara",
În această dimineaţă au întrerupt lucrul toţi angajaţii Finanţelor din Timiş. Sunt alături de cei de la Timişoara şi cei de la Lugoj, Făget, Sânnicolaul Mare şi Deta. Practic tot judeţul Timiş este blocat. În acest moment sunt în jur de 550 persoane care participă la greva spontană. Angajaţii spun că nu vor intra la lucru până nu se va reveni asupra deciziei de a muta sediul Direcţiei Regionale în judeţul Hunedoara.
“Nu ştim cât ţine. Poate nu lucrăm nici mâine, nici poimâine. Poate stăm aici două săptămâni. Nu e nicio problemă. Piaţa Universităţii a schimbat un Guvern. Este o Hotărâre de Guvern care va intra la vot miercuri. Sperăm că prim ministrul va anula această decizie. Pentru că noi nu vom mai lucra”, a spus un alt protestatar.
“Este o discriminare şi o nedreptate faţă de Timişoara şi de judeţul Timiş. Dacă vor să facă astfel regionalizarea, atunci să mute sediul regional de la Iaşi la Botoşani, cel de la Cluj la Turda. Dar e clar că vor să mute cel din Banat la Deva lui Ruşianu. Pe viitor se vor putea face anumite plăţi şi la Timişoara, dar cele mai importante probleme se vor rezolva doar la Deva. Acolo se vor lua deciziile, directorul de acolo va fi ordonator de credite, acolo se vor face contestaţiile”, a declarat un alt angajat de la Finanţe Timişoara.
Adrian Găvruţă, preşedintele sindicatului de la Direcţia Finanţelor Publice Timiş, se află la Bucureşti, pentru a sta de vorbă cu membrii Guvernului. Acesta a transmis că şeful ANAF şi Ministrul Finanţelor sunt decişi să nu schimbe decizia de a muta viitorul sediu regional la Deva.
Citeşte şi:
Timişoara primeşte o palmă morală de la cei care pregătesc regionalizarea: "Un gest nemeritat faţă de oraşul în care a izbucnit Revoluţia din 1989"












