BAC 2014 Proba orală la Limba Română. Puţin peste jumătate din elevii de clasa a 12-a din Timiş se prezintă la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a examenului de Bacalaureat debutează astăzi, cu proba orală la Limba Română. În judeţul Timiş, din cei peste 6.000 de elevi înscrişi pe liste participă la examenul de maturitate doar 4.000 de elevi.

În judeţul Timiş doar 65 la sută din elevii de clasa a 12-a s-au înscris la examenul Bacalaureat. Asta a făcut ca numărul centrelor de examinare din Timiş, estimat iniţial la 18, să fie redus la 16. Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu, la începutul anului şcolar au fost înscrişi în clasa a 12-a 6.049 de elevi. La examenul de maturitate sunt înscrişi doar 4.936 de elevi, dintre care 850 sunt din seriile anterioare, absolvenţi care au picat BAC-ul cu ocazia examenelor precedente.

Cauzele acestei scăderi a numărului de elevi care dau BAC-ul nu sunt cunoscute la nivelul Inspectoratului Şcolar. „Vom face o analiză pentru a vedea cauzele acestei scăderi, dar unul din motive îl reprezintă amânarea Bacalaureatului de către elevii de la seral. Este posibil ca aceştia să fii optat pentru examenul din toamnă şi asta face ca la prima prezentare să avem un număr mai mic de absolvenţi înscrişi”, a explicat Aura Danielescu. Întrebată dacă nu poate fi o cauză şi exigenţa profesorilor, după eşecurile de la examinările precedente, Aura Danielescu a spus că „este posibil să fie şi aceasta o cauză”, dar o analiză exactă se va face după examenul de Bacalaureat.

Tot ce trebuie să ştii despre proba orală de la Limba Română

Rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, dar un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă şi la probele orale, atrage atenţia Ministerul Educaţiei.

Candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, precizează Ministerul Educaţiei. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. 

Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă. 

Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014

·         10 - 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

·         1 - 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

·         16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale

·         23 - 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

·         30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă

·         1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă

·         2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă

·         4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă

·         7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

·         7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

·         8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor

·         11 iulie: Afişarea rezultatelor finale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite