FOTO VIDEO Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, incursiune în lumea de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă” vă propune o incursiune într-o altă lume, cea de altădată, acolo unde se găsesc rădăcinile poporului român. Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara se află chiar în apropierea municipiului Târgu Jiu, reşedinţa judeţului Gorj, unde se află cunoscutele opere de artă realizate de unul dintre cei mai mari mari sculptori ai lumii, Constantin Brâncuşi.

Muzeul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 13 hectare pe care află amplasate 24 de monumente de arhitectură populară din Gorj. Toate se află pe lista monumentelor istorice şi reprezintă adevărate nestemate ale arhitecturii tradiţionale, astfel că sunt păstrate şi restaurate cu mare atenţie. Pe lângă locuinţele tradiţionale, tot aici se găsesc diferite unelte şi instalaţii tehnice populare folosite în agricultură şi creşterea animalelor, covoare, cergi, ceramică, mobilier şi chiar lucrări de sculptură în lemn. Acest loc de un farmec aparte este păstorit de către Muzeul Judeţean Gorj. 

Timpul parcă a încremenit în acest loc, pentru că materialele de construcţie moderne nu au atins de acest loc, cu singură excepţie casa Gheorghe Tătărăscu, strămutată de către o societate care nu era specializată în astfel de lucrări, astfel încât a fost pusă gresie în unele locuri din casă. În perioada 2000-2002, ansamblul arhitectural Gheorghe Tătărăscu din zona Poiana – Rovinari, locul unde s-a născut unul dintre cel mai de seamă prim ministrii ai României, a fost strămutat din cauza lucrărilor miniere. Fiica marelui om politic, Sanda Negropontes Tătărăscu, a donat acest ansamblu, care a fost, odinioară, reşedinţa de vară a familiei Tătărăscu, iar acum reprezintă principalul obiectiv de vizitare al Muzeului Arhitecturii Populare. În casa Gheorghe Tătărăscu găsim mobilierul şi o serie de obiecte personale care i-au aparţinut fostului prim ministru. 

La Muzeul de la Curtişoara pot fi văzute case din anul 1700

Una dintre cele mai vechi case aflate în Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara este cea a Popii Udrişte, din satul Olari, ce datează din 1802. Alte construcţii remarcabile sunt gospodăria lui Ion Gircu, din Racoţi, construită la 1726, casa Nicolae Cîrniceanu, din Găleşoaia, sau casa Colţescu din Cărbuneşti Sat.

Pe lângă locuinţele tradiţionale, tot aici se găsesc diferite unelte şi instalaţii tehnice populare folosite în agricultură şi creşterea animalelor, covoare, cergi, ceramică, mobilier şi chiar lucrări de sculptură în lemn. 

Inspiraţia lui Brâncuşi 

Elementele arhitecturale au stat şi la baza operei brâncuşiene. Astfel, la o casă aflată în muzeul de la Curtişoara întâlnim un stâlp sculptat la fel ca şi Coloana „fără Sfârşit“ realizată de Constantin Brâncuşi. Vorbim în acest caz de o casă construită în anul 1850, adică cu mulţi ani înainte de a se naşte marele geniu de la Hobiţa, care recunoştea că lucrările sale se trag din autenticitatea poporului român. 

Casa muzeu Gheorghe Zamfir, inaugurată chiar de către marele naist

În Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara există casa muzeu  Gheorghe Zamfir, originar şi el din comuna gorjeană Stejari, acolo unde există mormântul mamei sale. Maestrul a fost prezent la inaugurarea casei muzeu, amenajată într-una din locuinţele tradiţionale. Acesta a donat multe din obiectele lui personale pentru decorarea muzeului: un nai, două costume populare, fotografii, afişe, discuri, lucruri personale, ochelarii maestrului, geanta cu care a fost în turnee, cărţi şi picturi realizate de Gheorghe Zamfir, precum şi alte lucruri personale.

Casa muzeu a fost amenajată în Casa Anescu din zona Pârâul de Pripor, din secolul al XIX-lea. Inaugurarea muzeului a avut loc în luna mai a anului 2010. Gheorghe Zamfir a susţinut atunci un concert chiar în incinta muzeului alături de Ansamblul Doina Gorjului. 

Cum se ajunge 

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj se află la aproximativ zece kilometri de municipiul Târgu Jiu. Se ajunge aici pe Drumul Naţional 66 Târgu Jiu – Petroşani. În localitatea Iezureni, care face parte din municipiul Târgu Jiu, drumul se intersectează cu DJ 665. Se traversează o cale ferată fără barieră, iar, după numai un kilometru se ajunge la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, care a fost înfiinţat în anul 1975 de prof. Elena Udrişte şi arh. Nicu Vânătoru. A fost amenajat în jurul culei Cornoiu, cunoscută şi sub numele de "Cula de la Curtişoara", construită în secolul al XVIII-lea, care a fost retrocedată urmaşilor fostului proprietar.  

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite