Fardul din osânză folosit de femei în urmă cu un secol. Cum se „frăgezea părul“ cu glicerină pură şi borat de sodiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Moda Nouă Ilustrată“ era revista dedicată femeilor
„Moda Nouă Ilustrată“ era revista dedicată femeilor

În urmă cu peste o sută de ani, femeile găseau diferite metode de a fi cochete. Revista la modă, din perioada respectivă, era „Moda Nouă Ilustrată“, care reprezenta o sursă de inspiraţie pentru doamne şi, mai ales, domnişoare.

Cu toate nu aveau la dispoziţie produsele cosmetice de astăzi, femeile de la începutul secolului al XX-lea aveau o frumuseţe aparte. Cei de la site-ul deieri-deazi.blogspot.ro au strâns o serie de sfaturi practice oferite în anul 1904 de către Revista „Moda Nouă Ilustrată“.

Astfel, femeile erau învăţate cum să se aranjeze singure acasă sau cum, să-şi prepare produsele cosmetice necesare. Multe din aceste recomandări pot fi puse în practică cu uşurinţă şi în zilele noastre.

Fard din osânză

Un fard recomandat în special pentru buze putea fi făcut de fiecare acasă, iar în compoziţia lui intra osânza: ƒ„Multe aţi dori să daţi peste un fard roşu care să nu fie defel  vătămător. Mai buzele, mai obrăjorii, - nu-i  vorbă, mai bine e dacă le aveţi de la natura roşii după poftă. Dar, în sfârşit, iată cea mai bună preparaţie a unui fard inofensiv : Disolvaţi 80 grame de carmin în puţină apă caldă, tocmai cât să obţineţi soluţia; amestecaţi aceasta cu 30 grame osânză topită şi cu 10 grame de ceară albă fină; puneţi totul în oală, lăsaţi să se răcească şi acoperiţi cu hârtie de cositor. Acest fard se intrebuinţează mai ales pentru buze“, era reţeta oferită „Moda Nouă Ilustrată“.

Cum se ondula părul 

în revista la modă în perioada respectivă erau oferite sfaturi şi cu privire la aranjarea părului: „Pentru a vă ondula părul fără ajutorul fierului, vă sfătuiesc să procedaţi  în următorul mod: Separaţi părul în şuviţe, faceţi din ele o torsadă, luaţi cu mâna stângă o panglică ceva mai largă, având 10-11 centimetri lungime, înroulaţi în ea părul, înodaţi apoi panglica strângând puţin, şi in urmă faceţi un nod. În primele zile vă va părea greu, dar cu timpul vă veţi obicinui şi o să reuşiţi să faceţi acest lucru tot aşa de iute ca şi cu ace; ba, ceva mai mult: aceasta e în folosul feţei, de oare-ce, negreşit, panglici în jurul capului prezintă un aspect mult mai drăguţ decât acele cari ţi se par că sînt nişte coarne“.

Buze roşii

Câteva picături de apă de colonie pe buze ar putea să înlocuiască rujul. „Pentru a avea buze de un roşu frumos şi ne bătător la ochi iată un procedeu bun: După ce v’aţi făcut toaleta, cîte-va picături de odicolon (n.r. - apă de colonie), pe buze, frecaţi cu un şervet aspru, foarte slab, şi veţi avea buzele roşii“, este un alt sfat care s-a regăsit în paginile revistei.

Cum se eliminau punctele negre 

Punctele negre se puteau elimina cu un tratament special realizat din produse care se găseau atunci în toate magazinele. „Vă spălaţi în fiecare zi cu apă cu tăriţe. De două sau de trei ori pe săptămînă, amestecaţi-o bine cu multă scrobeală. De două ori pe săptămînă va ungeţi, seara, obrazul şi gâtul cu vasilină boricată care conţine cîteva picături de apă de Colonia, apoi vă daţi pe faţă cu pudră de amidon. Apa de tăriţe să fie atât de caldă pe cît puteţi s’o suportaţi.

Acest tratament, deşi lent, e totuşi sigur şi  dă rezultate bune“, se mai arăta în „Moda Nouă Ilustrată“. 

Cum se curăţa pielea

Curăţirea pielii se făcea cu o soluţie denumită „amoniacată“: „Deseori, când vă intoarceţi de la serate, de la baluri sau de la câte-o petrecere în familie, vă simţiţi figura obosită şi pielea uscată. De aceea, e bine ca, înainte de plecaţi de acasă, să vă pregatiţi un litru de amoniacată ( un sfert de litru de amoniac la un litru de apă ) şi, când vă întoarceţi, luaţi două linguri din această  apă, o vărsaţi în lighenaş  care-i umplut cu apă căldicică şi vă ştergeţi cu amestecul astfel făcut faţa şi braţele, cu ajutorul unui burete fin. O să vă simţiţi foarte bine, o dulce senzaţie o să vă cuprindă, pe langă că pielea va redeveni moale“.

De asemenea, îndepărtarea petelor de pe obraz se putea face cu o reţetă simplă. „Anotimpul iernei face de obicei să dispară petele roşcate de pe obraji, pentru că numai aerul călduros şi soarele le aduce pe feţele delicate. Dar dacă aceste pete persistă şi iarna, încercaţi aplicarea, seara la culcare, a unui amestec de glicerină pură şi de spirt de vin de bună calitate, în cantităţi egale", se arată în revista dedicată femeilor. 

Albirea mâinilor 

„Moda Nouă Ilustrată“ le propunerea femeilor să încerce următorul tratament pentru albirea mâinilor: „După ce v’aţi spalat mâinile, să le frecaţi cât sunt încă ude cu o bucată de miere mare cât o nucă; zece minute după aceasta clătiţi-le cu apă căldicică, ştergeţile cu un prosop moale şi pudraţi-le".

Frăgezirea tenului 

Tenul căpăta o tentă de frăgezime dacă femeile aplicau următorul tratament

„Iată un excelent cosmetic pentru a întreţine frăgezimea feţei şi a albi pielea:                   Apă de flori de portocale ............1/2 litru                 Glicerină pură ..............................20 gr.                 Borat de sodium ............................5 gr.   Spălaţi faşa şi aplicaţi o pudră de orez”. 
Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite