Radu Popa, deputat PSD, declarat incompatibil de către ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a trei parlamentari: Şerban Mihăilescu - senator UNPR, Antal Istvan (deputat UDMR) şi Radu Popa (deputat PSD), ca urmare a deţinerii simultane de funcţii, contrar prevederilor legale.

În comunicatul ANI se arată că:

„1. MIHĂILESCU PETRU ŞERBAN a deţinut, în perioada 19 decembrie 2012 - 24 decembrie 2013, atât calitatea de senator, cât şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale. 

2. ANTAL ISTVAN a deţinut, în perioada 19 decembrie 2008 - 11 decembrie 2013,  atât calitatea de deputat, cât şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale.

3. POPA RADU MIHAI a deţinut, în perioada 20 decembrie 2012 - 09 ianuarie 2014, atât calitatea de deputat, cât şi funcţia de administrator la două societăţi comerciale.

MIHĂILESCU PETRU ŞERBAN, ANTAL ISTVAN şi POPA RADU MIHAI au încălcat, astfel,dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „calitatea de senator […] deputat este incompatibilă cu:  […] funcţia de administrator […] la  […] societăţile comerciale”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite