Legătura dintre somnul insuficient şi depresie. Cât de expuşi suntem la o asemenea afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu în domeniul medical confirmă faptul că trezitul devreme scade riscul de depresie. Cantitatea de somn ne afectează într-un mod sau altul, fie că ne place să dormim sau suntem bufniţe de noapte. Cert este că cele 8 ore de somn pe noapte, hidratarea sau mesele regulate ne ajută să terminăm cu bine o zi de muncă, fără să ajungem la epuizare sau depresie.

Cercetatorii de la Universitatea din Colorado Boulder, din SUA şi de la Spitalul de Femei din Boston au decis să investigheze relaţia dintre somn şi trezit şi riscul de depresie.

Aceştia au analizat datele unui grup de participanţi la studiu privind sănătatea populaţiei, axat pe identificarea factorilor de risc pentru bolile cronice majore la femei. 

Cercetătorii au arătat că fiecare dintre noi are un anumit cronotip, adică este mai alert în anumite momente ale zilei şi mai lent în altele. De asemenea, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de odihnă, nu ne simţim odihniţi cu toţii după opt ore de somn, aşa cum se credea.

Acest cronotip este dictat de gene în aceeaşi măsură în care culoarea părului sau a ochilor este determinată genetic. Rezultatele arată o legatură modestă între cronotip şi riscul de depresie, notează autorul studiului, Céline Vetter. 

Acesta este cel mai mare şi mai aprofundat studiu privind legătura dintre tulburările de dispoziţie şi cronotip efectuat până în prezent. Rezultatele echipei sunt raportate in Journal of Psychiatric Research.

Vetter şi echipa sa au permis impactul factorilor de mediu asupra femeilor, cum ar fi expunerea la lumină şi programul de lucru, pe ciclul de somn-trezire al unei persoane. Au fost luaţi în considerare şi alţi factori de risc pentru depresie - inclusiv greutatea, nivelul activităţii fizice, bolile cronice existente şi durata somnului.

Dintre toti participanţii, 37% au fost identificaţi ca persoane care se trezesc devreme, 10% ca "bufniţe de noapte", si 53% se încadrează între primele categorii.

Studiile de familie existente au sugerat că, într-o oarecare măsură, atunci când preferăm să dormim şi să ne trezim este scris în genele noastre. Dar Vetter a observat că mulţi alţi factori care influenţează tiparele de somn influenţează, de asemenea, riscul depresiei şi poate fi dificil de evaluat individual. 

Cei care au declarat că se culcă târziu de obicei s-au dovedit a fi preponderent persoane necăsătorite, care locuiesc singure, sunt mai predispuse să fumeze şi să aibă un program de somn haotic.

"Aceste informaţii ne arată că poate exista un efect al obiceiurilor de somn asupra apariţiei riscului de depresie şi care nu este determinat de factori de mediu sau de stilul de viaţă", declară coordonatorul studiului.

Asta nu înseamnă că obiceiul de a sta noaptea până târziu şi de a dormi mai mult dimineaţa te va face să devii depresiv. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite