LIPSURI: Postul Paştelui, prea scump pentru buzunarul târgoviştenilor
0Credincioşii spun că sunt prea săraci ca să-şi poată achiziţiona alimente de post şi se limitează doar la rugăciuni. Cei mai mulţi târgovişteni au renunţat să ţină cele 48 de zile ale Postului Mare, limitându-se doar la zilele de miercuri şi vineri, când aleg să mănânce covrigi, întrucât reprezintă produsul alimentar de post la îndemâna oricui.
Anul acesta, Sfintele Paşti se sărbătoresc pe 24 aprilie, iar Postul Mare a început pe 7 martie. Nu suntem aşadar nici măcar la jumătatea perioadei de pregătire spirituală înaintea Învierii Mântuitorului, iar credincioşii târgovişteni au renunţat deja la post, limitându-se la a se abţine de la alimentele „de dulce” doar miercurea şi vinerea.
„Am o pensie de 420 de lei. Nu-mi permit să cumpăr timp de 48 de zile produse de post, fiindcă sunt mai scumpe. Dovleceii se vând la supermarket la acelaşi preţ ca şi puiul, adică 8 lei/kg. Vinetele şi ardeii au trecut deja de 10 lei. Cartofii sunt 3 lei/kg, iar fasolea 6-7 lei/kg. La bunătăţuri gen pate şi caşcaval vegetal, nici nu m-am uitat”, spune Marioara Gherase, o bătrână din Târgovişte.
Post cu covrigi şi apă
Mulţi dintre târgoviştenii care reuşeau în trecut să facă faţă cu brio Postului Mare spun că anul acesta şi-au călcat pe principii şi au „sărit” peste acest vechi obicei creştin, chiar dacă marile lanţuri de magazine au ieşit pe piaţă cu câteva promoţii deloc de neglijat.
Spre exemplu, roşiile se vindeau ieri cu 3,99 lei/kg, în condiţiile în care săptămâna trecută trebuia să scoţi din buzunar chiar şi 7 lei/kg. Reduceri substanţiale de preţ s-au făcut şi la praz, care poate fi achiziţionat cu 5,55 lei/kg, faţă de 7,77 lei/kg, sau la salată – 2,79 lei bucata, faţă de 3,49 lei.
„Chiar şi aşa, nu-mi permit să cumpăr doar produse de post. Am ales să ţin doar miercurile şi vinerile şi atunci, nu îmi este ruşine să o spun, mănânc covrigi şi beau apă. Rar când îmi iau roşii, castraveţi sau vinete congelate, că de alea proaspete nu am cum să mă ating la cât sunt de scumpe”, spune Ioana Dumitrescu, o târgovişteancă de 55 de ani.
Şi fructele sunt extrem de „piperate” ca preţ. Merele, deşi se obţin pe Valea Dâmboviţei, la 20 de kilometri de Târgovişte, se vând chiar mai scump decât portocalele aduse din Grecia, pe care le găsim uneori cu 2,5 lei/kg. Bananele au depăşit demult 5 lei/kg, iar la struguri cu greu putem ajunge. Nu pentru că ar fi acrii, ci pentru că se vând cu 12 – 14 lei/kg!
Semnificaţia duminicilor din Postul Mare
Prima duminică ne aminteşte de biruinţa ortodoxiei asupra ereziei. Cea de-a doua este închinată Sf. Grigore Palama prin care s-a adus această mare biruinţă. Duminica a treia este a Sfintei Cruci, spre îmbărbătare şi aducere aminte a ţintei noastre.
A patra este închinată Sf. Ioan Scărarul, pustnicul care ne învaţă cum să ne dirijăm efortul pentru a urma pe Iisus. Cea de-a cincea duminică ne aminteşte de Sf. Maria Egipteanca, model perfect de pocăinţă neclintită. Urmează Duminica Floriilor, când Iisus acceptă să fie aclamat ca un împărat la intrarea în Ierusalim.
Pelerinajul duhovnicesc se încheie cu Duminica Învierii.