Precedent în justiţia română. Administratorii unui site care au copiat integral articolele unui ziar din Suceava au fost achitaţi de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre articolele reclamat ca fiind copiat (sus Monitorul de Suceava, jos Suceava News)
Unul dintre articolele reclamat ca fiind copiat (sus Monitorul de Suceava, jos Suceava News)

Ziarul Monitorul de Suceava a intentat un proces împotriva site-ului www.suceavanews.ro pentru că îi erau copiate integral articolele. Magistraţii de la Judecătoria Suceava i-au achitat pe administratorii site-ului, considerând că ştirile şi informaţiile de presă nu beneficiază de protecţia legală pentru drepturile de autor.

SC Interpress SRL, proprietara ziarului „Monitorul de Suceava”, a dat în judecată SC Pro Media SRL, cerând despăgubiri în valoare de 20.000 de lei pentru prejudiciile cauzate prin fapte ilicite. Începând cu luna octombrie 2015, cei de la Monitorul de Suceava au observat că firma dată în judecată îi preia articolele de ştiri şi le publică pe pagina de internet deţinută, respectiv pe www.suceavanews.ro.

În plângere se arată că cei care se ocupă de site-ul Suceava News ar fi copiat ştirile publicate pe pagina de internet a ziarului sucevean - www.monitorulsv.ro, existând doar unele cazuri în care au fost schimbate doar titlurile articolelor.

„Preluarea articolelor în integralitate, fără cost şi fără respectarea obligaţiei de indicare a sursei a adus atingere drepturilor subiective şi intereselor legitime ale reclamantei şi constituie fapte generatoare de răspundere, dată fiind calitatea de profesionist în acelaşi domeniu de activitate a pârâtei. Pârâta fructifică roadele muncii reclamantei fără un acord de natură financiară sau de altă natură şi fără să citeze măcar sursa”, se arată în plângerea formulată de reprezentanţii ziarului „Monitorul de Suceava”.

Cei de la Suceava News au solicitat respingerea acţiunii, ca nefondată, deoarece potrivit art.1 al.1, art.9 din Legea nr.8/1996, ştirile nu intră în categoria „creaţie ştiinţifică, artistică, literară şi tehnică” a căror ocrotice o solicită reclamanta prin cererea de chemare în judecată şi nu beneficiază de protecţia dreptului de autor.

„Instanţa constată că în conformitate cu prevederile dispoziţiilor art.9 lit. e) din actul normativ anterior precizat, ştirile şi informaţiile de presă nu beneficiază de protecţia legală pentru drepturile de autor”, au arătat magistraţii de la Judecătoria Suceava.

Aceştia au constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile ca fapta să fie ilicită şi că aceasta să fi produs o pagubă, motiv pentru care a respins cererea ca neîntemeiată. Oficialii de la Monitorul de Suceava au făcut apel împotriva deciziei luate de judecătorii suceveni.

Alte ştiri pe această temă:

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti: „Am fost îngrozit când am avut de-a face cu plagiatul lui Ponta”

Emilia Şercan, lămuriri după acuzaţiile de plagiat: „Simt că sunt o ţintă. În România merge mai uşor să compromiţi un ziarist, nu trebuie să îl suprimi fizic“

Lavinia Stan, doctor în Ştiinţe Politice la Universitatea din Toronto: „În România plagiatul este reevaluat până când devine acceptabil“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite