Suceava: Toamna, anunţată la târgul artizanilor
0Organizatorii au chemat la târgul de toamnă „Produs în Bucovina" doar creatori care s-au remarcat datorită produselor originale. Evenimentul şi-a propus promovarea culturii autentice.
Mii de suceveni au vizitat în weekend standurile meşterilor populari instalate în complexul comercial Iulius Mall. Timp de trei zile, de vineri până duminică, artizanii suceveni şi-au expus creaţiile în cadrul târgului de toamnă „Produs în Bucovina".
Organizatorii i-au invitat doar pe meşterii locali recunoscuţi pentru produsele originale, scopul evenimentului fiind de a promova creaţiile autentic bucovinene. Iubitorii artei tradiţionale şi-au putut procura obiecte lucrate manual, dar şi produse din fructe, legume, carne sau lapte specifice zonei. Vizitatorii au selectat cu atenţie şi au cumpărat în limita „bugetului". Meşterii au participat pentru promovare
„Am venit aici ca să văd despre ce este vorba la târgul de toamnă, care sunt preţurile şi ce noutăţi au producătorii locali. Voi cumpăra doar ceea ce nu găsesc şi în altă parte, de exemplu nişte păstrăv în cetină", a declarat Marius Zmău, profesor. Mulţi dintre participanţii la târg susţin că nu s-au prezentat pentru profit.
„Am venit mai mult pentru a expune, nu neapărat pentru vânzare. Îmi place mult acest târg deoarece e bine organizat, iar noi, artiştii populari, chiar aveam nevoie de aşa ceva. În total, aici sunt vreo şase persoane de la noi din comună", a spus Aurelia Tincuţa Toma, artist încondeietor de ouă, din localitatea Vatra Moldoviţei.
„Târgul de toamnă este o manifestare binevenită pentru noi ca să expunem şi să vindem. Peste tot unde mergem vânzările serioase se fac în ultimele două zile", a explicat Mărioara Angelica Pascaniuc, meşter olar în ceramică roşie de Marginea. Producătorii de fructe au avut vânzări mai mici, deşi au practicat preţuri foarte reduse.
„Nu am prea avut clienţi, deşi vindem mere din soiuri foarte bune, adică Gala şi Ionagold, la preţuri foarte bune, cuprinse între 1,5 şi 2 lei pentru un kilogram", a spus Costel Daniel Incău, producator.
Echitaţie şi muzică de fanfară
Publicul prezent la eveniment a putut admira animale crescute în satele Sucevei, iar iubitorii de călărit au putut face „o tură“ pe cal, în schimbul a cinci lei, chiar în parcarea mall-ului. Pe o scenă aflată în zona producătorilor de fructe au evoluat mai multe fanfare din judeţ şi câţiva interpreţi de muzică populară, printre care şi Laura Lavric.