Ţinţa primului concurs de miss organizat vreodată în România: „Ne vom strădui să alegem un tip reprezentativ al frumuseţii româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăvara anului 1929, în România s-a desfăşurat primul concurs „Miss România”. La concurs au luat parte 2.500 de tinere cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din juriu făcând parte scriitorul Liviu Rebreanu şi pictorii Federic Storck şi Jean Alexandru Steriadi.

Primul concurs „Miss România” a fost organizat în luna martie a anului 1929. Această competiţie a fost intens mediatizată atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Prima „Miss România” a fost Magda Demetrescu. Printre membrii jurului se numărau scriitorul Liviu Rebreanu şi pictorii Frederic Storck şi Jean Alexandru Steriadi.

„Noi ne vom strădui să alegem un tip reprezentativ al frumuseţii româneşti, fie frumuseţea bănăţeană cu trăsături româneşti accentuate, fie frumuseţea basarabeană, în care se resimte influenţa slavă, fie olteanca cu trăsături dacice. Pe aceasta o vom trimite la Galveston, să se măsoare şi cu domnişoara Simon, aleasa Ungariei şi cu celelalte frumuseţi reprezentative ale diferitelor ţări”, spuneau organizatorii concursului jurnaliştilor de la revista „Realitatea Ilustrată”.

Peste 2.500 de tinere cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani au luat parte la această competiţie desfăşurată în primă fază în toate cele 72 de judeţe ale României. Fetele nu trebuiau să fie măritate, actriţe sau manechine. În plus ele nu aveau voie să se fardeze, să poarte sutien sau corset.

Printre finaliste s-au numărat Tinelle Stavarache, Ortansa Tănăseanu, Marioara Cazaban, Julia Ceachir, Jeya Maior, Melania Iuga, Maria Danacu şi Magda Demetrescu.  

„Este şi graţie dar şi melancolie în îmbinarea trandafirului din piept, cu faţa îmbujorată, cu ochii căprii, adânci ca o apă, umbrită de bucle castanii în veşnic neastâmpăr. E graţia întreagă a tinereţii  în elanul ei care înalţă trupul de copilă, spre floare”, aşa era descrisă Tinelle Stavarache în revista „Realitatea Ilustrată”.

„Avea o gardă credincioasă de apărare. N’avea nici zale, nici scuturi, nici săbii. O gardă de prietene frumoase şi ironice, care mânuiau ironia cu subtilitate de floretă”, scriau jurnaliştii despre Ortansa Tănăseanu. „Suplă, gingaşe, superbă ca şi această primă zi da primăvară, întârziată şi ea...”, era descrisă şi Julia Ceachir.

„D-ra Jeya Maior, frumoasa frumoaselor din Transilvania, cea cu ochii negri ca mura, gura... o cireaşă, părul... pana corbului”, menţionau cei de la „Realitatea Iustrată”.

„Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galveston”, aşa era descrisă câştigătoarea concursului, Magda Demetrescu.

Aceasta a reprezentat România la concursul „Miss Universe”, obţinând un onorabil loc şase din 44 de concurente. Magda Demetrescu, copila de 17 ani desemnată drept cea mai frumoasă româncă, s-a întorsc acasă cu 100 de dolari şi un ceas de mână.

Alte ştiri pe această temă:  

Divele perioadei interbelice. Povestea fiicei de general ajunse Miss România în 1931. „Este brună, cu trăsături fine şi posedă un admirabil corp“

Tânără din România care a câştigat un concurs de frumuseţe în 1930: „Nu sunt pentru a se da drepturi politice femeilor“

Frumoasele doamne uitate ale României

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite