Suceava: Studenţii, goniţi de taxele la facultate
0Sute de tineri renunţă la cursuri deoarece n-au bani să-şi achite şcolarizarea. Unii dintre ei pleacă la muncă în străinătate. Decanii au prelungit termenul limită de plată a tranşelor în speranţa să nu piardă prea mulţi tineri.
Numărul studenţilor înscrişi la Universitatea „Ştefan cel Mare“ (USV)din Suceava scade de la un an la altul. Motivul este că numeroşi tineri înscrişi la început de an universitar renunţă pe parcurs la ore deoarece n-au bani ca să-şi achite taxele de şcolarizare.
„Anul trecut am fost admis pe un loc cu taxă la Facultatea de Inginerie Mecanică. Am fost la câteva cursuri şi seminarii, însă, pentru că nu am avut bani să plătesc taxa, am fost exmatriculat“, ne-a spus Fănică Colbea.
348 de exmatriculaţi
Numai la sfârşitul anului universitar 2009/2010, 348 de tineri au fost exmatriculaţi de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică pe motive de neplată a taxelor. În această toamnă, iniţial, data limită de achitare a banilor a fost 31 octombrie, dar decanii au prelungit acest termen pentru a-i aştepta pe studenţii restanţieri.
„În cazul studenţilor care n-au plătit taxa la timp, dar ne informează că intenţionează să facă acest lucru, prelungim perioada de plată. Exmatriculăm doar studenţii care-şi manifestă dorinţa de a renunţa la studii“, a spus Mircea Diaconu, decan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării USV.
Promisiunile profesorilor sunt, însă, insuficiente pentru a-i ţine pe toţi studenţii la ore. „Cunosc personal cazuri de studenţi la ID care au plecat să muncească în străinătate şi urmează să revină în sesiunea de examene. Atunci îşi vor plăti taxele de studiu şi vor recupera tot ce au pierdut cât au fost plecaţi“, a declarat Aurel Burciu, prorectorul USV.
Taxe de până la 3.000 de lei
Ultimul termen de graţie acordat studenţilor cu restanţe la plata taxelor este sesiunea de iarnă. Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Elena Hlaciuc, a spus că exmatriculările le va face abia prin ianuarie pentru că momentan se pun la punct listele cu studenţii cărora li se vor acorda scutiri de taxă, în funcţie de situaţia financiară a acestora.
„E o perioadă grea pentru toată lumea. Se vor face exmatriculări abia înainte de prima sesiune, prin februarie, pentru că studenţii nu pot intra în examen dacă nu au situaţia financiară clară“, a adăugat Aurel Burciu. Taxele sunt cuprinse între 1.600 şi 3.000 de lei.