Suceava: Directorii de şcoli reduc din lumină şi apă
0Directorii liceelor din municipiu au cerut angajaţilor să fie cumpătaţi în ce priveşte consumul de energie electrică şi să nu risipească consumabilele.
Criza financiară a tăiat sume considerabile din bugetele şcolilor, cele mai multe renunţând la investiţii şi reabilitări de amploare. Pentru a face faţă cheltuielilor lunare directorii s-au văzut nevoiţi să facă tot felul de economii. Printre cele absolut necesare şi cu efect imediat se numără reducerea costurilor la utilităţi. Directorii liceelor din municipiu au cerut angajaţilor să fie cumpătaţi în ce priveşte consumul de energie electrică şi să nu se risipească consumabilele.
Cadrele didactice sunt nevoite să facă tot felul de economii
“La început de an şcolar ni s-a spus că va fi un an greu şi am făcut economii maxime. Am fost şi suntem cumpătaţi, începând de la rechizite până la consumul de curent electric. De asemenea, am făcut economii la energia termică în vacanţe şi zilele libere”, a explicat Carmen Sima, directorul Şcolii Generale nr. 8 Suceava. Aceasta a specificat că s-a făcut în aşa fel încât să nu fie afectaţi elevii.
Pe de altă parte, părinţii se plâng de sumele pe care trebuie să le dea la şcoală, în special de fondul şcolii. ”Ni s-a cerut pentru fondul şcolii câte 100 de lei, în două tranşe. Culmea e că prima tranşă a trebuit să o plătesc până la finalul lunii octombrie, adică după o lună de şcoală”, ne-a spus Maria P., mama unei eleve de la Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava.
Managerii şcolari spun că au avut mare noroc până acum că vremea a fost bună şi nu au fost nevoiţi să dea drumul la căldură.
”Momentan avem cheltuieli de 6.000 de lei pe lună cu utilităţile, însă aici nu intră căldura. Când vom intra în iarnă vom reduce programul de funcţionare al sălii de sport, pentru că s-ar consuma foarte mult cu utilităţile”, a declarat Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii Generale nr. 9 ”Ion Creangă” Suceava.