Suceava: Mii de suceveni, victime ale obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Mii de suceveni, victime ale obezităţii
Suceava: Mii de suceveni, victime ale obezităţii

În ultimii ani s-a dublat numărul celor cu diabet de tip 2

Medicii spun că alimentaţia cu produse de tip fast-food, băuturi carbogazoase, carne roşie şi prăjeli, dublată de lipsa mişcării, transformă obezitatea într-un flagel.

Sucevenii se îngraşă în mod îngrijorător. Datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava privind cazurile noi de obezitate, care au fost luate în evidenţă la nivelul cabinetelor medicale de familie şi de specialitate în anul 2008, arată că în judeţ sunt 5.519 de supraponderali. Problema este că mulţi sunt bolnavi şi nu ştiu.


Ne confruntăm cu o creştere a numărului de diabetici, mai ales din categoria de diabet 2. În urma programului naţional de verificare a stării de sănătate a populaţiei am constatat că numărul pacienţilor cu boli de nutriţie a explodat de la 1.200-1.300 de cazuri pe an la peste 3.000“, a declarat medicul Gabriela Creţeanu, care conduce Secţia de Diabet şi Boli Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.


„Plinuţii“ de azi,
obezii de mâine


Cazurile de obezitate la elevi, cu precădere la cei din clasele I-IV, s-au dublat în ultimii opt ani la nivel naţional din cauza stilului de viaţă nesănătos. Aceasta este concluzia îngrijorătoare care a rezultat în urma unui studiu al Compartimentului de Igienă a Copiilor şi Tinerilor, din cadrul Institutului de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti. „Pentru a face mişcare nu trebuie neapărat să mergem la sală. Contează şi dacă ne dăm jos din autobuz cu o staţie înainte de destinaţie, dacă măcar coborâm pe scări sau dacă parcurgem pe jos minimum trei kilometri pe zi“, a adăugat doctorul Creţeanu.


Care sunt cauzele îngrăşării galopante


Principalul vinovat pentru stilul de viaţă nesănătos este orarul greşit al meselor corecte, adică micuţii mănâncă de două ori pe zi sau numai o dată, dar foarte mult. Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustări pe parcursul unei zile, formate din dulciuri, snacks-uri şi consumă fructe foarte rar.


Problema este că la şcoală copilul meu face română sau matematică în loc de sport. E bine să fie deştept, dar dacă se îmbolnăveşte, la ce-i mai ajută cartea?“, s-a întrebat suceveanca Sonia Pancu. Specialiştii spun că la regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, se adaugă activitatea fizică redusă, sedentarismul şi durata insuficientă a somnului.


Excesul de greutate duce la probleme cardiovasculare, la diabet şi la creşterea colesterolului. Copiii şi adolescenţii obezi se pot confrunta cu diabet tip 2, cardiopatie, pancreatită, afecţiuni ale ficatului, probleme ortopedice, respiratorii, calculi biliari şi disfuncţii ale stomacului.

Ce boli pot apărea de la obezitate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite