Campanie pentru prevenirea înşelăciunilor în mediul online. Poliţie: Tacticile folosite de infractorii informatici, tot mai greu de detectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română, împreună cu Europol şi Federaţia Europeană a Băncilor, a lansat, miercuri, o campanie de prevenire a celor mai întâlnite şapte tipuri de fraude în mediul online, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

 Campania se desfăşoară în perioada 17-23 octombrie, în cadrul European Cyber Security Month - Luna Europeană a Securităţii Cibernetice, serie de manifestări care se derulează anual în luna octombrie, având la bază o campanie de comunicare derulată pe reţelele sociale.

"Timp de o săptămână, Poliţia Română, împreună cu Centrul European Cybercrime din cadrul Europol, agenţiile de aplicare a legii din Statele Membre ale Uniunii Europene, cărora li se alătură alte 5 state non-membre, 24 de asociaţii bancare naţionale şi alţi actori implicaţi în lupta împotriva criminalităţii informatice vor acţiona pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la acest fenomen infracţional", precizează IGPR în comunicatul citat.

Oficialii Poliţiei atrag atenţia asupra faptului că "internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici" şi că "autorii folosesc metode ingenioase şi promisiuni, cu scopul de a obţine bani sau informaţii financiare valoroase de la potenţialele victime".

"Scrisorile nigeriene nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative şi greu de detectat. Începând cu însuşirea nelegală a calităţii de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relaţii de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obţină ceea ce vor - banii şi/sau datele dumneavoastră", se mai menţionează în comunicat.

Phishing-ul, cea mai frecventă formă

Un raport EUROPOL - Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2018 arată că acţiunile de tip social-engineering continuă să se dezvolte, devenind motorul principal al criminalităţii pe internet, iar phishing-ul este cea mai frecventă formă.

"Infractorii utilizează tehnicile de social-engineering pentru a atinge mai multe scopuri: obţinerea datelor personale, piratarea conturilor, furtul identităţii, iniţierea unor plăţi ilicite în numele victimelor ori să convingă victima să facă orice tip de activităţi împotriva propriului interes, precum transfer de bani ori divulgare de date. Un singur click, în astfel de situaţii, poate compromite o întreagă organizaţie", mai precizează comunicatul IGPR .

Poliţia Română informează că, potrivit recomandărilor unui raport elaborat de Europol, cea mai eficientă metodă de apărare împotriva ameninţărilor de tip social-engineering este reprezentată de educaţia potenţialelor victime, care, în cazul de faţă, pot fi reprezentate de toţi cei care accesează internetul. Creşterea gradului de informare şi conştientizare a publicului general cu privire la modalităţile de identificare a comportamentelor şi tehnicilor deluzorii va conduce la o siguranţă ridicată în mediul online, atât pentru beneficiari, cât şi pentru patrimoniul acestora.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite