Coşmarul elevilor navetişti continuă şi după moartea Alexandrei: „Sunt zone în care nici măcar nu se duce microbuzul să-i ia pe copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegii Alexandrei, care în vară au sperat că lucrurile se vor schimba, sunt puşi în aceeaşi situaţie şi astăzi, aşa că pregătesc noi proteste FOTO: Adevărul
Colegii Alexandrei, care în vară au sperat că lucrurile se vor schimba, sunt puşi în aceeaşi situaţie şi astăzi, aşa că pregătesc noi proteste FOTO: Adevărul

Moartea Alexandrei Măceşanu, fata răpită din zona Caracal de către şoferul unei maşini de ocazie, apoi violată şi ucisă, nu pare să fi schimbat cu nimic situaţia elevilor navetişti, deşi în vară autorităţile promiteau măsuri urgente pentru reglementarea transportului copiilor.

Poliţiştii au pornit, după moartea Alexandrei Măceşanu, să-i vâneze pe „rechinii“ care fac taximetrie ilegală, autorităţile s-au grăbit să înfiinţeze comisii de cercetare a problemelor cu care se confruntă şcolile, însă elevii, cei care sunt, de fapt, victimele dezinteresului autorităţilor în rezolvarea problemelor privind transportul, spun că şi astăzi, la peste două săptămâni de la începerea anului şcolar, se confruntă cu aceleaşi probleme.
Sunt obligaţi să se trezească cu ore bune înaintea colegilor lor care îşi au domiciliul în localităţile unde urmează cursurile liceale ca să ajungă la timp la cursuri. La fel şi la plecare, când, fie ratează ultima oră, fie cer voie profesorilor să plece mai devreme, fie aşteaptă alte câteva ore până la următoarea cursă, pierzând, practic, întreaga zi.

Nici problema costului abonamentelor, peste ceea ce decontează statul, nu este rezolvată, deşi elevii au reclamat permanent acest lucru, banii ajungând pentru doar jumătate din costul real. Un alt aspect, pus în discuţie, tot de ani buni, de către părinţi îndeosebi, este acela că statul decontează costurile legate de navetă (şi nu integral) doar pentru liceeni, deşi copii care vin din alte localităţi la şcoală sunt la toate ciclurile de învăţământ. Asta pentru că părinţii ocolesc din ce în ce mai des şcolile cu rezultate proaste, chiar dacă asta înseamnă să-şi trimită copiii cu microbuzul cu navetişti la şcoală sau să facă înţelegeri cu alţi părinţi, împărţind costul benzinei şi responsabilitatea transportului, pentru un cămin sau o şcoală pe care le consideră bune.

„Sunt probleme şi cu decontarea parţială, şi cu lipsa mijloacelor de transport“

La Colegiul Tehnic „Alexe Marin“, din Slatina, peste 80 la sută dintre cei 1.023 de elevi sunt navetişti. Vin din toate colţurile judeţului, unii ajungând la liceu la ora 6,30, în condiţiile în care orele de curs încep la ora 8,00. „Noi am stabilit cu paznicii să le permită accesul, atât în curte, cât şi în şcoală. Am mai avea şi alte probleme. Au desfiinţat, spre exemplu, în Slatina, cursa de la Gară, iar elevii care vin din partea de jos a oraşului nu mai au autobuz decât până la Steaua“, a precizat directorul colegiului, prof. Marian Croitoru.
Directorul vrea de asemnea să propună înfiinţarea de staţii în faţa liceului, aşa cum se întâmplă în alte oraşe.

„Vom face miting, vrem să ne facem auziţi“

Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Olt, care abia după cazul de la Caracal au fost chemaţi în sfârşit la consultări de anumite instituiţii, spun că au în plan organizarea unui miting de protest, legat de drepturile care nu li se respectă. „Vrem să atragem atenţia că, până la urmă, noi suntem viitorul, generaţia noastră şi generaţiile care urmează, cei mai mici. Trebuie să se ia atitudine, deoarece încă nu s-a luat nicio măsură de precauţie, doar că s-a mediatizat foarte mult cazul. În primul rând, elevii care fac naveta să aibă transportul asigurat, sau măcar o parte, această sumă de bani pe care trebuie s-o dea. Nici măcar acea parte nu li se decontează şi mulţi sunt copii chiar foarte mici care trebuie să se deplaseze, nu au posibilitatea şi stau foarte departe. Sunt probleme şi cu faptul că sunt zone în care nici măcar nu se duce microbuzul să-i ia pe copii“, a declarat Costea Luca, prim-vicepreşedinte al CJE.

Ce spune Inspectoratul Şcolar

Noul inspector şcolar general-adjunct al ISJ Olt, prof. Liviu Mitroi, care până în această toamnă a condus chiar liceul din Caracal la care învăţa Alexandra Măceşanu, a declarat că autorităţile vor face o întâlnire cu operatorii de transport din judeţ pentru regândirea reţelei, astfel încât firmele să le vină copiilor cât mai mult în ajutor.
La liceul Alexandrei s-a luat încă de anul trecut decizia ca pauza să fie scurtată de la 10 minute la 5, astfel încât elevii navetişti să nu fie nevoiţi să lipsească de la ultima oră. Sunt însă soluţii punctuale, în vreme ce elevii aşteaptă în primul rând să fie consultaţi şi să se „croiască“ deciziile cu adevărat după nevoile lor. „Când am vrut să discutăm la CJ, ne-au trimis la consiliile locale, de acolo ne-au spus că e vorba de hotărâri luate la nivel central, ne-au plimbat cu vorba“, a declarat Antonie Tiugan, coleg de liceu cu Alexandra şi până în urmă cu o săptămână preşedintele CJE Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite