Cât de sigure sunt bisericile în prag de Paşte. La fiecare trei biserici controlate, una a fost amendată
0
Pompierii au început o nouă serie de controale în judeţ, lăcaşurile de cult fiind principala ţintă a acţiunii de prevenţie. Controalele anterioare au arătat că neregulile peste care administratorii trec cu vederea nu sunt puţine.
Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ îi vor ajuta pe pompierii ISU Olt să ducă la bun sfârşit o nouă acţiune de control în rândul bisericilor şi mânăstirilor din Olt. Având în vedere numărul mare de enoriaşi aşteptaţi la slujbele religioase în următoarea perioadă, pompierii ţin să le reamintească administratorilor bisericilor ce sarcini le revin şi cum pot preveni producerea unor evenimente nedorite, pericolul izbucnirii unui incendiu crescând în zilele de Paşte. Tot pompierii voluntari, care vor monitoriza bisericile în serile în care se desfăşoară slujbele religioase, sunt cei pregătiţi să intervină primii în cazul izbucnirii unui incendiu.
„A fost înaintat către Episcopia Slatinei şi Romanaţilor un material de informare şi instruire pentru a fi diseminat către toţi preoţii parohi din judeţul Olt“, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenent Alin Băsăşteanu, amintind care sunt principale obiective urmărite.
Preoţii au fost înştiinţaţi că sunt responsabili de modul cum se utilizează focul deschis, de cum se păstrează accesul liber pe căile de intervenţie, de limitarea accesului enoriaşilor în biserică în limita capacităţii acesteia etc. Se recomandă chiar ca în situaţia în care publicul este numeros, cu mult peste capacitatea lăcaşului de cult, anumite ritualuri să se organizeze afară.
„Recomandăm enoriaşilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces, să utilizeze cu atenţie lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor uşor combustibile, iar după încheierea slujbei să nu lase lumânările şi candelele nesupravegheate“, a mai subliniat Băsăşteanu.
Ultimele controale efectuate la bisericile din judeţ au scos, de altfel, la iveală nereguli în privinţa respectării normelor PSI, astfel că din cele 159 de biserici controlate, în 46 de cazuri s-au aplicat sancţiuni contravenţionale. Cele mai frecvente nereguli constatate au fost legate de faptul că uşile nu se deschid în sensul de evacuare (în afară), stingătoarele (acolo unde acestea există) nu au fost verificate conform legii, cum neverificate sunt şi instalaţiile de paratrăsnet. De menţionat că din cele 159 de biserici controlate, 121 sunt monumente istorice.