Ninsorile continuă şi sâmbătă la Sibiu. Risc însemnat de avalanşă în munţii Făgăraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de avalansa este unul insemnat in muntii Fagaras - Foto Arhiva Adevărul
Riscul de avalansa este unul insemnat in muntii Fagaras - Foto Arhiva Adevărul

Meteorologii spun că ninsorile continuă şi sâmbătă la Sibiu iar salvamontiştii îi avertizează pe turişti să evite traseele superioare cabanelor, pentru că riscul de avalanşă este de gradul 3 în munţii Făgăraş.

Ninsorile vor continua şi sâmbătă la Sibiu, spun meteorologii. Va ninge de la amiază, seara şi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Duminică nu va mai ninge, însă vremea va fi rece iar începând de luni se încălzeşte. 

Vineri, stratul de zăpadă măsura 50 de centimetri la Păltiniş şi 149 de centimetri la Bâlea Lac, iar mercurul din termometre arăta între minus un grad şi plus un grad Celsius. 

Risc însemnat de avalanşă în munţii Făgăraş

Turiştii dar şi sibienii care ajung vineri şi sâmbătă în munţii Făgăraş sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe traseele superioare cabanelor, pentru că riscul de avalanşă este unul însemnat, de gradul 3 din 5 posibile. 

”Recomandăm ca în această perioadă cu ninsori abundente să se evite accesarea traseelor mai sus de cabane, chiar dacă e doar risc însemnat nu înseamnă că zonele sunt sigure. Celor care ajung în zona turistică Bâlea le recomandăm să evite deplasările pe jos sau pe schiuri pe valea Bâlii, să ia legătura cu patrula Salvamont de la Bâlea, să solicite informaţii şi să respecte recomandările salvamontiştilor”, spune Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu. 

Potrivit meteorologilor, ”ninsorile aşteptate vor depune în medie 20 de centimetri de zăpadă proaspătă peste cei câţiva centimetrii depuşi în ultimele 24 de ore. Sub acest strat, stratul mai vechi umezit şi cu rezistenţă redusă, datorită temperaturilor negative, va îngheţa, constituindu-se într-un strat de alunecare pentru zăpada ce se va depune în următoarele zile. Spre sol sunt prezente cristale cupă, unele de mari dimensiuni,  şi câteva cruste de gheaţă. Mai ales la suprasarcini, dar şi spontan, se pot declanşa avalanşe medii pe pantele înclinate, prin alunecarea stratului de la suprafaţă peste cele mai vechi, şi izolat chiar avalanşe mari acolo unde mai sunt depozite însemnate de zăpadă”.  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite