Klaus Iohannis: „Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari, mi se pare de-a dreptul barbară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Primarul Sibiului şi prim-vicepreşedintele PNL a declarat joi, la Sibiu, că în opinia sa problema câinilor fără stăpân este una care ţine de administraţiile locale, nu de autorităţile naţionale şi nici de ONG-uri.

Iohannis a admis că această chestiune, a câinilor fără stăpân, „chiar e o problemă, o problemă majoră”, însă a spus că pot fi găsite soluţii, la nivel de administraţii locale, şi că în niciun caz printre ele nu ar trebui să se numere eutanasierea masivă, în opinia sa.

„Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluţie pentru câinii bolnavi, cu malformaţii, probabil, şi aici cred că ar trebui studiată puţin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi fiindcă există astfel de exemplare, se pot identifica şi se pot eutanasia, dar aşa, ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară.

Dacă vorbim de legistaţie, mie mi s-ar părea oportun, de exemplu, să se extragă din discuţia asta cei care nu pot îmbunătăţi procesul. De exemplu, nu ar fi benefică o lege detaliată, fiindcă fiecare localitate are specificul ei. Nu mi se pare că Guvernul trebuie neapărat să facă ceva, nu este o problemă de Guvern, una centrală, este o problemă de guvernare locală, problema este în curtea primarilor nu a Parlamentului, nu a Guvernului, nu a preşedinţiei şi nici a ONG-urilor. ONG-urile au un rol important de sprijin şi noi avem parteneriate de acest fel care ne ajută, dar ele nu rezolvă problema, nici nu ar fi cinstit să aşteptăm de la ONG-uri să rezolve o problemă de gospodărire locală.

Dacă se înţelege acest lucru şi se lasă problema acolo unde trebuie să fie ea, în zona gospodăririi locale, atunci se va constata că unii primari şi unele consilii locale se preocupă de chestiune şi o rezolvă mai mult sau mai puţin bine iar alţii nu, şi atunci acei nu probabil vor avea o problemă la următaorele alegeri, nu cred că toate problemele care sunt de interes public major trebuie rezolvate integral prin inventarea unei noi legi sau unei ordonanţe. Legislaţia poate fi îmbunătăţită, dar problema trebuie rezolvată acolo unde apare, în comunitatea locală”, a spus Iohannis.

Acesta a dat exemplul oraşului pe care îl conduce unde, în opinia sa, acesată problemă este gestionată bine. „După părerea mea modul în care am început noi, în 2008, să rezelvăm problema, este o cale bună dar care necesită mai mulţi ani. Vă reamintesc cu plăcere că noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înfiinţat un serviciu public acre se ocupă de acest lucru, câinii sunt prinşi în oraş, duşi la centru unde sunt sterilizaţi, igienizaţi, ţinuţi la dispoziţia sibienilor cam 2 săptămâni, timp în care aceşti câini pot fi adoptaţi. Cei care nu vor fi adoptaţi, după perioada prevăzută de lege vor fi repuşi în oraş, în cartierul de unde au fost luaţi.

În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalităţii şi, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban. Nu se întâmplă repede fiindcă aceşti câini sunt destul de rezistenţi, fiindcă foarte mulţi sibieni care nu doresc să preia răspunderea pentru un câine îl hrănesc totuşi pe lângă bloc de exemplu, nu dispare repede fiindcă se pare că există comunităţi din jur care au găsit şi ei soluţia pentru câinii comunitari, îi adună şi îi aduc în Sibiu. Noi ne ocupăm şi de aceştia, la o casă mare mai intră un musafir, nu e o problemă. Vreau să reiterez de ce cred că este bun conceptul nostru. Este un concept lipsit de barbarisme inutile. Am auzit luări de poziţii în media că să omorăm toţi câinii vagabonzi şi aşa mai departe, nu mji se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oarşe, dacă îmi amintesc bine acum câţiva ani chiar şi în Bucureşti au încercat ceva fără niciun fel de succes.

Pe de altă parte, există posibilitatea de a rezolva cel puţin o parte din problemă cu sprijinul locuitorilor din oraşul respectiv, în cazul nostru al Sibiului. Noi am dezvoltat împreună cu o serie de ONG-uri o serie de programe foarte bune, ONG-uri care intermediază adopţii de câini şi în Germania şi în Austria şi în altă aprte dar şi în ţară, avem programe de conştientizare în şcoli care vin să arate şi ce se poate face pentru a veni în sprijinul unui câine şi ce trebuie evitat pentru a preveni astfel de accidente tragice şi aşa mai departe”, a mai spus Iohannis.

Despre Roşia Montană: „Într-un fel se vede un proiect cu impact politic când eşti în opoziţie (...)cu totul altfel se vede câteodată acelaşi proiect politic când guvernezi”

Întrebat cum comentează faptul că USL a criticat în trecut proiectul Roşia Montană iar acum îl promoveazaă, Iohannis a spus, zâmbind, că „aşa mai fac câteodată coaliţiile politice”.

„Asta se întâmplă des în politică, dacă ne uităm numai la preşedintele Băsescu care a avut nenumărate astfel de situaţii, este un caz clasic, un clasic în viaţă cu păreri schimbătoare de pe o zi pe alta, dar şi coaliţii guvernamentale fac aşa şi nu numai la noi.

Într-un fel se vede un proiect cu impact politic când eşti în opoziţie şi vrei să câştigi simpatizanţi, cu totul altfel se vede câteodată acelaşi proiect politic când guvernezi şi trebuie să creezi locuri de muncă, să creezi infrastructură, să realizezi un venit penru bugetul statului şi aşa mai departe.

Eu bănuiesc că toată lumea are dreptate aici, şi cei care spun că munţii sunt foarte frumoşi şi trebuie conservaţi, clădirile sunt valoroase, exploatările de pe vremea romanilor şi ce ştii de pe vremea cui sunt foarte frumoase şi trebuie prezervate însă nu cred că e bine să neglijăm, de exemplu, opiniile oamenilor de acolo, şi am avut ocazia să ascult şi părerea unor politicieni din Alba, care cunosc mai bine decât mine zona, am citit luările de poziţii chiar ale primarului de acolo, oamenii îşi doresc cu ardoare aceste locuri de muncă, este o zonă dificilă, cu un şomaj extrem de mare cu venituri nu numai puţine ci şi mici, şi atunci cineva trebuie să cântărească toate aceste lucruri şi să ia o hotărâre. Acest cineva, într-o democraţie este Parlamentul, acolo a şi ajuns propunerea Guvernului, sper să se ia o hotărâre înţeleaptă”, a spus primarul Sibiului, care a evitat, personal, să exprime un punct de vedere pro sau contra proiectului.

„Nu am o părere pe care aş dat-o publicităţii acum, poate mai încolo, nu am suficiente date. Personal nu am vizitat niciodată Roşia Montană, chit că am fost în Munţii Apuseni nu am ajuns pe acolo, mineritul nu m-a preocupat niciodată, nici cel antic nici cel modern şi în concluzie am prea puţine date ca să îmi dau eu cu părerea iar din luările de poziţii care au fost făcute publice am putut să constat că există păreri puternice pro şi păreri puternice contra şi nu cred că vă aşteptaţi de la mine să fac o evaluare fără date concrete”, a mai spus Iohannis.

În privinţa gazelor de şist şi a prospecţiunilor care se fac în acest sens, Iohannis este de părere că „una este prospectarea, alta este exploatarea. România îşi doreşte de foarte mult timp să devină independentă energetic, ca şi orice ţară din lume, nu vrea să depindă de vecini cu care are relaţii istorice variate. În acest fel nu este numai benefic, este obligatoriu să ştii ce resurse ai în propria ţară. Şi dacă s-au găsit specialişti care propun o metodă de exploatare posibil de aplicat atunci este natural să se facă prospecţiuni, să se vadă cam cât din resursa respectivă există în ţară. Dacă se va exploata sau nu este altă discuţie, în altă perioadă”.
 

Vă mai recomandăm:

Iohannis, despre regula „ciocu' mic”: „Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări“

Iohannis: USL va deveni tot mai vulnerabilă. Despre acuzaţia ANI: „Nu mă simt deloc incompatibil”

Klaus Iohannis: „PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Nu a fost vorba despre împărţirea ciolanului, noi mergem pe nişte principii“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite