FOTO Elevele de 10 ale Sătmarului: Oana  Dumitru a ales magistratura în România şi Teodora Andrişan arta, în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevele din Satu Mare au obţinut media 10 pe linie, alături de alţi patru sătmăreni  FOTO Cristina Cîcău
Elevele din Satu Mare au obţinut media 10 pe linie, alături de alţi patru sătmăreni  FOTO Cristina Cîcău

Oana Denisa Dumitru şi Teodora Andrişan, două absolvente ale aceleiaşi instituţii de învăţământ din Satu Mare, două tinere care au reuşit performanţa de a obţine note de 10 pe linie la Bacalaureatul de anul acesta. Oana speră pe viitor la o carieră prosperă în magistratură, aici în România, pe când Teodora va încerca să- şi îndeplinească visele în Anglia, în domeniul artei.

Oana Denisa Dumitru are 18 ani şi a fost elevă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare, din clasa a V-a. Profilul pe care l-a urmat a fost matematică- informatică bilingv engleză.

Tânăra a susţinut examenul de Bacalaureat la limba română, la matematică M1 şi la biologie vegetală şi animală, primele două probe fiind obligatorii, iar cea de-a treia a fost proba la alegere. Din punctul său de vedere, pentru un elev pregătit temeinic, subiectele au fost uşoare. Dacă ar fi să le compare cu cele de anul trecut, Oana spune că gradul de dificultate a fost relativ egal.

„Consider că dificultatea majoră care m-a afectat pe mine a fost presiunea, stresul. Cu cât înveţi mai mult, cu atât realizezi cât de puţine informaţii deţii, ceea ce creează uneori o stare de disconfort. Cu toate acestea, cred că un elev care a trecut prin multiple examene până la vârsta de 18 ani poate să depăşească toate  inconvenienţele de acest tip“, spune absolventa.

teodora andrisan

Profesorii au contribuit în mod semnificativ la educatia sa. Aceştia au îndrumat-o exemplar, susţinând împreună cu elevii zeci de consultaţii înainte de examen. „ În pregătirea noastră s-a implicat întreg corpul profesoral. Am participat la consultaţii pentru examen chiar şi după sfârşitul anului şcolar. Am fost sprijiniţi din toate punctele de vedere, chiar şi moral. În acest sens, le sunt recunoscătoare doamnelor şi domnilor profesori“, susţine Oana.

Absolventa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare a decis să- şi continue studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Ba mai mult, aceasta şi-a propus ca după finalizarea acestor studii să susţine examenul de intrare la INM, întrucât îşi doreşte o carieră în magistratură. Asta presupune viitorul său apropiat: susţinerea admiterii la Facultatea de Drept. Îşi doreşte să ocupe un loc bugetat în cadrul acestei instituţii de prestigiu. De asemenea, şi-a propus ca după finalizarea studiilor să reuşească să devină magistrat. Din punctul său de vedere, această carieră se potriveşte perfect caracterului şi personalităţii sale. „Îmi doresc să fiu foarte bună în domeniul în care voi activa, fapt pentru care am făcut alegerea menţionată în urma unei autoanalize riguroase, a aptitudinilor personale, a competenţelor pe care le-am dobândit de-a lungul formării mele şi desigur, ţinând cont de pasiunile mele“, spune Oana Denisa.

Crede că se poate realiza pe plan profssional şi în România, nu doar înafară, aşa cum susţin mulţi absolvenţi. „Nu îmi doresc să părăsesc ţara, dat fiind faptul că mi-am ales cariera pe care am precizat-o. Consider că şi în România un om competent poate reuşi. Nu sunt de acord cu faptul că mulţi dintre compatrioţii mei afirmă că în acest stat este imposibil să ai succes urmând un parcurs cinstit, onest“, mărturiseşte Oana.

Ne lamentăm, dar nu ne străduim să învingem greutăţile. E vorba de o mentalitate eronată din punctul meu de vedere, care, cu siguranţă, poate fi schimbată. Sunt de părere că fiecare popor trebuie să cultive tot ceea ce are mai bun. Fără falsă modestie, trebuie să fim conştienţi de faptul că românii sunt muncitori, motiv pentru care sunt foarte competitivi şi reuşesc să atingă culmile succesului, indiferent de domeniul în care activează.

De-a lungul anilor de şcoală, Oana a participat la numeroase concursuri şi olimpiade. Dacă pe parcursul gimnaziului pasiunea sa a fost matematica, liceul a adus o schimbare radicală. Matematica a pierdut teren în faţa limbii şi literaturii române. Totul a culminat anul acesta cu participarea la faza naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, unde tânără absolventă s-a clasat pe locul al V-lea şi a obţinut menţiune. Toate acestea s-au petrecut sub îndrumarea doamnei profesor Georgeta Cozma, un dascăl de excepţie, care mi-a fost alături opt ani de zile şi pe care nu îl voi uita niciodată“, spune Oana.

Pe lângă ceea ce presupune pregătirea temeinică pentru examene, Oana s-a implicat în diferite activităţi. În aceste sens, pe parcursul liceului a activat în cadrul Clubului Rotaract Satu Mare. Alături de colegii săi, Oana a organizat numeroase proiecte menite să ne dezvolte capacităţile de leadership, dar şi să îi sprijine pe cei mai puţin norocoşi. „ Menţionez că în anul rotaractian 2011-2012, am ocupat funcţia de preşedinte al acestui club. Consider că un tânăr trebuie să folosească toate cunoştinţele pe care le deţine şi într-un cadru nonformal, în afara orelor de curs. Doar în acest fel suntem compleţi“, încheia Oana Denisa Dumitru.

Teodora Andrişan, admisă la Universitatea de Arte din Bournemouth

Teodora Andrişan are 19 ani şi a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare la profilul filologie bilingv engleză. A susţinut examenul de Bacalaureat la limba şi literatura română, la istorie şi la geografie. În viziunea sa, simbolismul a fost mai uşor de tratat, decât Eminescu, subiect care s-a dat anul trecut. Aceasta spune că nu a întâmpinat niciun fel de probleme. „În ultimele săptămâni am intensificat procesul de învăţare, dar având în vedere ca am învăţat sistematic tot anul, am fost sigură că voi obţine un rezultat bun. Singura emoţie a fost poate ce subiect va pica, pentru că desigur, ca toţi elevii, m-am simţit mai pregătită la anumite subiecte şi mai puţin sigură pe altele, însă orice ar fi fost m-aş fi descurcat onorabil“, susţine Teodora.

Absolventa consider că profesorii de la clasă au ajutat-o foarte mult în procesul învăţării înca din clasa a IX-a, când practic pregătirea de bac a început şi a fost intensificată în anul terminal. Profesorii i-au oferit cunoştinţele şi explicaţiile lor, dar cel mai important i s-a părut faptul că le-au oferit elevilor multe materiale pe care să le studieze singuri acasă, fără să fie nevoie să apeleze la alte surse, cum ar fi internetul. Din toamnă, Teodora va continua studiile în Anglia unde a fost deja acceptată la Universitatea de Arte din Bournemouth, la profilul numit “BA Photography”, ultima condiţie fiind să ia o notă de trecere la bac.

În domeniul ales de mine sunt de părere că nu prea aş avea şanse în ţară, însă, cred că în ceea ce priveşte alte domenii este posibil ca un tânăr să se realizeze în România. Dar, eu, axându-mă pe artă, nu simt că la noi în ţară aş putea să mă realizez la nivelul aşteptărilor mele pentru că la noi nu există dotările necesare şi materialele pe care le voi găsi urmând studiile în străinătate“, spune Teodora. Un argument adus de Teodora, pentru faptul că doreşte să- şi desfăşoare activitatea profesională în străinătate este aprecierea pe care o caută, inclusiv în ceea ce priveşte câştigul bănesc.

Prevăd şi posibilitatea să mă întorc în ţară pentru scurte perioade pentru diferite proiecte de viitor, dar nu să mă stabilesc permanent. De asemenea sunt sigură că voi evolua în mod constant şi voi ajunge cineva în domeniul ales de mine pentru că este ceea ce îmi doresc
Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite