Bucătarul român care a gătit pentru Maradona şi Platini: „Nu cred în emisiunile culinare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Şoproni este bucătar şef de 11 ani şi stăpâneşte bine bucătăria mediteraneană şi pe cea italiană. A avut norocul să gătească pentru Maradona şi Platini, fără să ştie că ei sunt la masă.

Bucătăria este pentru multă lume o pasiune, dar necesită ani de pregătire, zeci de ore săptămânal de stat la cratiţă şi la tigaie, mult curaj de a încerca combinaţii de gusturi noi şi multe cunoştinţe despre toate culturile lumii, pentru a putea face din masa celui care mănâncă un produs gătit de tine o experienţă culinară. Doar cei care se dedică total acestui domeniu ajung să exceleze şi să îşi facă simţită prezenţa şi nota personală în farfuriile pe care le produce.

Chef Marcel Şoproni iubeşte gătitul mai mult decât orice altceva, motiv pentru care a şi ales să facă din gătit un stil de viaţă şi un mod de trai. Chef Marcel conduce acum o firmă de catering în Irlanda, gătind doar pentru petreceri exclusiviste, de mici dimensiuni, doar pentru clienţi pretenţioşi şi cu gusturi rafinate în ale artei culinare. Dar până să ajungă la acest nivel, chef Marcel Şoproni a început de jos.

Pasiunea pentru gătit a descoperit-o de mic, dar a durat câţiva ani până să găsească determinarea şi curajul de a face din această activitate principala formă de venit şi de activitate. Acum, la 30 de ani, trăieşte din gătit şi pentru a găti.

image

„ De prin 2005, de la 19 ani, am început la nivel profesionist să gătesc şi în 2007 deja eram bucătar şef într-un bistro în Irlanda. Am absolvit o şcoală de bucătărie la Cluj şi am mai făcut pe urmă mai multe seminarii în Irlanda pe diferite bucătării. În 2009 am plecat în Cipru pentru a munci”, afirmă Chef Marcel Şoproni.

Perioada de patru ani petrecută în Cipru i-au adus, pe lângă o sursă de venit, şi ocazia de întâlni bucătari mult mai experimentaţi, oameni cu vechime în domeniu, de la care a învăţat multe secrete ale bucătărie. De această perioadă îl leagă pastele de casă, pe care a învăţat să le facă de la nivel de aluat până la produs finit, în farfurie. Tot aici a avut parte de una dintre cele mai importante experienţe din viaţa lui, de care este mândru.

„Lucram ca chef într-un bistro. Patronul meu, întâmplător, organiza nişte evenimente de fashion, era Fashion Week pe plaja lui privată în Limassol şi s-au intersectat nişte evenimente. Maradona şi Platini erau cu altă treabă prin Cipru şi au venit la masă la noi. Nu ştiam că sunt la noi în restaurant, ospătarul nu mi-a zis că e vorba o masă VIP. S-a comandat, şi acum îmi aduc aminte, a fost o vită rib eye şi o vită argentiniană. După ce au mâncat, am fost chemat la masă. Nu ştiam cum să reacţionez, nici nu ştiam cine mă caută, despre cine e vorba. Am crezut iniţial că nu a fost ceva în regulă. Am avut surpriza să îi întâlnesc pe Maradona şi pe Platini, foarte politicoşi. S-au ridicat de la masă, au dat mâna cu mine, mi-au mulţumit pentru ce le-am gătit, ciubucul a fost pe măsură”, îşi aminteşte Chef Marcel Şoproni despre întâmplarea petrecută în 2012.

Experienţa în Cipru s-a terminat în 2012, când a început criza economică şi în Cipru nu se mai câştiga suficient încât să îi confere o siguranţă, aşa că a decis să se întoarcă în Irlanda. A muncit în două restaurante din ghidul Michelin, dar a dorit ceva mai mult aşa, că a luat-o pe cont propriu. Chef Marcel Şoproni conduce acum o firmă de catering, dar o nu acelaşi tip de firmă de catering cum sunt văzute cele din România, ci una care activează doar pentru petreceri exclusiviste.

„M-am decis să merg singur, să fac ceva singur. Nu am avut resurse de un restaurant că sunt perfecţionist şi nu îl deschid doar să fie deschis. Am o firmă de catering, gătesc doar privat, evenimente până în 30 de persoane. Eu le furnizez tot, de la farfurii la mâncare, procurându-mi material prima din Spania, Franţa, de unde e cazul. Am doi angajaţi în prezent la firmă. Ultimul eveniment pentru care am gătit a fost petrecerea celei mai mari firme de lactate din Irlanda, care produc 80% pentru SUA şi au cel mai bun unt de pe piaţa europeană”, povesteşte chef Marcel Şoproni.

Marcel consideră că bucătăria se învaţă în bucătărie, iar ceea ce se furnizează la televizor este doar un spectacol: „Nu cred în emisiunile culinare care dau un bucătar chef după o lună. Asta din simple raţiuni personale, sunt mai tradiţionalist, nici nu mă uit la televizor decât la tenis şi nu cred că într-o lună un pasionat poate ajunge un bucătar chef”, a mai declarat chef Marcel Şoproni.

În prezent planurile lui Marcel se extind spre partea de materie primă pentru bucătăria lui. Mai exact, acesta a primit din partea unei cliente care are o grădiniţă privată, o parcelă de teren unde doreşte să îşi o mică seră unde poată creşte plante aromatice pentru mâncarea pe care o prepară. Până atunci a decis să îşi ia o mică vacanţă şi să se întoarcă în oraşul natal, Satu Mare, unde consiliază un bistro. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite