Maşina decapotabilă superbă construită manual de un inginer român. „Prototipul a înghiţit 4.000 de ore de muncă/om“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Colectia Marius Hegeduş
FOTO Colectia Marius Hegeduş

Reşiţeanul Marius Hegeduş a anunţat că a fost acceptat să expună maşina pe care a construit-o la Oldtimer Show 2018, un târg expoziţional de maşini şi motociclete de epocă mai vechi de 100 de ani, maşini „oldtimer“ nemaivăzute până acum, motociclete şi tractoare, achiziţii recente ale colecţionarilor vechi şi noi, respectiv munca recent finalizată ale unor restauratori.

Evenimentul Oldtimer Show are loc în perioada 13-15 Aprilie, la Budapesta şi este unul dintre dintre cele mai mari festivaluri oldtimer din Europa Centrală şi de Est. Într-un complex de 10 hectare vor fi expuse 500 de vehicule de diferite tipuri, unele care au şi 120 de ani vechime.

Oldtimer Show durează 3 zile: vineri, sâmbătă, duminică. Decorarea sălilor de expoziţie va începe marţi, 10 Aprilie. Locaţia evenimentului este Muzeul Cailor Ferate Maghiare (Magyar Vasuttorteneti Park). Toate vehiculele expuse vor participa la un concurs de frumuseţe oldtimer. Juriul va acorda în total 35 de premii în diferite categorii pentru cele mai frumoase vehicule. Toate vehiculele expuse vor primi ca amintire o placă Oldtimer Show din bronz.

La Oldtimer Show sunt aşteptaţi mii de vizitatori. În zona de 10 hectare vor fi organizate o mulţime de activităţi: Expoziţie de Aventură, Expoziţie de maşini tunate, demonstraţii de vehicule militare, porniri de tractoare şi motoare stabile, grădină zoologică, loc de joacă, târg de artizanat etc.

De Karaso Simplon, maşina unică în lume

În urmă cu 13 ani, inginerul reşiţean Marius Hegeduş a realizat un autoturism pe care l-a botezat De Karaso Simplon. Maşina construită manual este omologată, înmatriculată legal şi circulă şi astăzi pe străzile Reşiţei. Autoturismul, în stilul roadsterelor din anii '50, are o caroserie monobloc din răşină poliesterică, armată cu fibră de sticlă montată, pe o infrastructură de Dacia Solenza, echipat cu motor Renault E7J: 1390 cm3, 75 CP.

“Prototipul a înghiţit 4.000 de ore de muncă/om. Am lucrat doi şi uneori trei oameni. Înmulţiţi asta cu costurile unui service, care sunt undeva la 10 euro pe oră, plus infrastructura tip, plus omologare plus, plus, plus, ajunge la un preţ foarte mare! Doar cheltuielile directe ar fi undeva la 25.000 de euro. Merită doar dacă faci ceva foarte scump, să te duci cu preţul spre 100.000 de euro. Eu mai am matriţele şi astăzi şi aş putea să o fac din nou”, spune Hegeduş.

Hegeduş spune că a avut oferte pentru achiziţia unei maşini hand-made, însă toate erau „neserioase”. “Au venit unii şi mi-au oferit 20-25 de mii de euro. Cu banii aştia, i-am trimis să-şi cumpere o garsonieră”, povesteşte inginerul.

Marius Hegeduş este doctor în inginerie mecanică şi consultant în inginerie şi design de produs, inovare şi cercetare de piaţă. Este specializat în inginerie mecanică, tehnologie generală şi hidraulică, pneumatică, aerodinamică - cercetare ştiintifică, proiectare, prototipare, producţie; tehnologie răşini armate cu fibră de sticlă: modele, matriţe, piese de forme complexe, dimensiuni mari; legislaţie privind proprietatea intelectuală şi cerinţele CE de omologare a vehiculelor rutiere şi aparaturii medicale; managementul afacerilor, marketing industrial şi cercetare de piaţă etc.  

A absolvit ca şef de promoţie al Politehnicii din Timişoara, în 1987, vorbeşte patru limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă şi are o experienţă de peste 25 de ani în inginerie mecanică.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite