FOTO Pârtiile de pe Valea Prahovei, în stare excelentă pentru minivacanţa de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 7.000 de turişti îşi vor petrece vacanţa de Crăciun pe Valea Prahovei
Peste 7.000 de turişti îşi vor petrece vacanţa de Crăciun pe Valea Prahovei

Sinaia dă sâmbătă startul oficial al sezonului de schi, iar la Azuga se deschide şi domeniul Cazacu, astfel că toate cele 20 de pârtii de pe Valea Prahovei vor fi funcţionale din acest weekend. Stratul de zăpada naturală este de 50 cm, la Sinaia şi Buşteni, şi de până la 60 de cm, la Azuga

Sinaia este căutată pentru că oferă iarna cel mai bun schi de altitudine din România. Datorită crestelor de peste 2000 de metri, sezonul începe la jumătatea lui decembrie şi se încheie tocmai la finalul lunii mai.

Sinaia are în total 13 pârtii, în lungime de 22 de kilometri: Valea Soarelui, Valea Soarelui - pe firul văii, Lăptici, Valea Dorului - variantă, Valea Dorului 1, Valea Dorului 2, Drumul de Vară, Carp, Papagal, Târle şi Pârtia Nouă, care leagă Cota 1400 de Telegondolă, deschisă iarna trecută.

Este singura înzăpezită artificial, iar pentru această pârtie a fost inaugurat şi un nou telescaun, acoperit, care parcurge un traseu cu o lungime de 1,6 kilometri si poate transporta 1.800 de persoane pe oră.

Domeniul schiabil Sinaia este singurul de altitudine din ţară care oferă adesea sentimentul de schi deasupra norilor, datorită cunoscutei „mare de nori“ care se formează între Cotele 2000 şi 1400.

Pârtiile sunt destinate tuturor categoriilor de schiori, de la începători la experţi, şi sunt deservite de 5 instalaţii: telecabina, telegondola şi 3 telescaune. Pârtiile situate la peste 1400 metri altitudine nu au nocturnă şi nici instalaţii de produs zăpadă artificială.

În schimb, Pârtia Nouă care porneşte de la Cota 1000 la Cota 1400 are tunuri şi lăncii pentru zăpadă artificială, iar porţiunea destinată începătorilor are şi iluminat nocturn.

Sâmbătă se lansează oficial sezonul de ski 2013, iar turiştii sunt aşteptaţi, începând cu ora 17.00, la baza Telegondolei Sinaia, pe Pârtia Nouă, cu demonstraţii ale maeştrilor schiului, defilări pe pârtie cu făclii, intervenţii rapide de salvare, sărituri la saltea, efecte speciale de lumini şi artificii, muzică bună, ceai cald şi foarte multă zăpadă.

Tarifele din Sinaia

În ceea ce priveşte preţurile pentru accesul la instalaţiile de transport pe cablu, ele au suferit unele modificări faţă de anul trecut.

Astfel, pentru o cursă cu telegondola Sinaia, care porneşte din cartierul Furnica (puţin mai sus de restaurantul “Taverna Sârbului”) şi ajunge la Cota 1400, la câţiva metri de vechea telecabină şi de telescaunul care urcă la Cota 2000, trebuie să plătiţi 18 lei, iar dus- întors 30 de lei. Copiii au reduceri, astfel că aceştia plătesc 12 lei pentru o cursă şi 23 de lei pentru dus-întors. Copiii sub 5 ani au gratuitate. De asemenea, locuitorii din Sinaia pot urca în fiecare zi de luni gratuit cu telegondola.

Un SkiPass (cartele cu Puncte) pentru TeleGondola Sinaia, Baby Lift Gondola şi Telescaun Valea Soarelui costă 60 de lei pentru 24 de puncte (adulţi) şi 50 de lei (pentru copii). Cel mai scump skipass este cel de 300 de puncte – 565 de lei adulţi şi 445 de lei copii.

Câte o urcare cu telegondola, o coborâre, dar şi o urcare cu telescaunul anulează câte 6 puncte, pe când o urcare cu skilift-ul anulează 2 puncte.

O cartelă pentru aceste instalaţii, de o jumătate de zi, după ora 12.00, costă 90 de lei pentru un adult, iar una de o zi 120 de lei.

O cursă cu telescaunul de pe Valea Soarelui costă 14 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar una cu Ski Lift (TeleSki), între  Cota 1000 şi Pârtia TeleGondola Sinaia 4 lei.

O singură cursă cu telescaunul „Cota 1400 - Cota 2000“,  Sinaia costă 18 lei pentru adulţi şi 11 lei pentru copii, iar pentru o cursă cu telescaunul din Valea Dorului – Sinaia 14 lei adulţi şi 10 lei pentru copii.

Până în sezonul 2013-2014, autorităţile locale au în plan realizarea unei instalaţii de înzăpezit artificial, complet automatizată, cu 25 de tunuri de zăpadă. Investiţia va asigura înzăpezirea tuturor pârtiilor din staţiune şi va duce la prelungirea sezonului de schi.

Se schiază în condiţii optime la Buşteni

Schiorii avansaţi şi practicanţii snowboard-ului vor fi în elementul lor la Buşteni. Stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, iar administratorii domeniului schiabil ne-au spus că au suplimentat zăpada naturală şi cu cea artificală, care se compactează mai bine şi permite o alunecare optimă.

Domeniul schiabil din staţiune a fost extins anul trecut, fiind amenajată o nouă pârtie de schi, Kalinderu II. Aceasta are o lungime de 1100 metri, o lăţime de 50 metri şi o înclinare de 27%. Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, dar şi cu tunuri pentru zăpadă artificială.

În paralel, funcţionează şi vechea pârtia Kalinderu, destinată atât avansaţilor, cât şi începătorilor.

Domeniul schiabil de la Buşteni este deservit de un telescaun debraiabil care are o capacitate de transport de 1200 persoane/oră.

O cartelă valabilă pentru 5 urcări costă 60 lei pentru un adult şi 40 de lei pentru copii, o urcare costă 15 lei – adulţi şi 10 lei – copii, iar o cartelă de o zi este 150 de lei – adulţi şi 100 de lei – copii.

Staţiunea Buşteni deţine şi singurul Fun Park de pe Valea Prahovei, funcţional atât vara, cât şi iarna. Parcul este dotat cu o sanie-tobogan, carusel, snowtubing, are o pâtie sintetică de schi pentru începători şi o bandă transportoare. Instalaţiile funcţionează şi pe timpul nopţii, parcul fiind dotat cu nocturnă, iar tariful este acelaşi de anul trecut, adică 5 lei/tură.

Pârtia Cazacu se deschide sâmbătă la Azuga

Staţiunea Azuga deţine 7 pârtii de schi, cu o lungime totală de 7 kilometri şi 7 instalaţii pe cablu cu o lungime totală de 4 kilometri. Domeniul schiabil este format din pârtiile: Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyscki Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână. Toate pârtiile dispun de instalaţii de produs zăpadă artificială, tunuri şi lăncii, iar Sorica Teleschi are şi nocturnă.

Săptămâna aceasta s-a schiat doar pe Sorica, dar de sâmbătă, administratorii pârtiilor vor deschide şi Cazacu. Pe ambele domenii, stratul de zăpadă este între 20 şi 60 de centimetri.

Tarifele pentru instalaţiile de transport pe cablu sunt de 20 de lei, în cazul unei călătorii simple, pentru adulţi şi de 15 lei pentru copii, iar o cartelă de o zi costă 135 lei.

Centrele de închirieri de pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga practică, în mare, aceleaşi tarife din iarna trecută. Astfel, pentru închirierea unui echipament complet format din schiuri, clăpari şi beţe, preţul ajunge la 50 de lei pe zi, iar echipamentul de snowboard se închiriază cu 40 de lei pe zi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite