Fostul subaltern al lui Blejnar a recunoscut că a primit mită şi a propus anchetatorilor acord de recunoaştere a vinovăţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Stroe, fost director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), urmărit penal alături de Sorin Blejnar în dosarul de trafic de influenţă instrumentat de DNA Ploieşti, a recunoscut faptele de care este acuzat şi a propus anchetatorilor un acord de recunoaştere a vinovăţiei, reiese din motivarea prelungiri mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar.

Fostul subaltern al lui Sorin Blejnar, directorul dn ANAF Dan Stroe, a declarat în faţa procurorilor DNA Ploieşti că a primit 150.000 de euro mită din contractele pe care ANAF le-a încheiat cu firma Romsys, controlată de omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

Conform motivării încheiate de Curtea de Apel Ploieşti care a prelungit mandatul de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar, unul dintre avocaţii lui Blejnar a făcut referire, în faţa instanţei, la faptul că Dan Stroe avea o avere estimată la trei milioane de euro în perioada în care, după cum el însuşi a declarat, ar fi primit mită 150.000 de euro din contractele IT derulate de ANAF.

”Apreciază că din punct de vedere factual urmează să fie analizată măsura în care raportat la declaraţia coinculpatului ... (Dan Stroe – m.r.) se justifică atitudinea acestuia de a se implica într-o activitate infracţională atât de gravă pentru a obţine suma de 150.000 de euro, aşa cum pretinde în declaraţie, în condiţiile în care avea o avere declarată de aproximativ 3 milioane de euro la momentul la care a decis să-şi pericliteze practic libertatea”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti.

Acelaşi document precizează că Dan Stroe, coinculpat în dosar alături de Blejnar, a dat o declaraţie prin care doreşte un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

"În ceea ce priveşte declaraţia coinculpatului... judecătorul de drepturi şi libertăţi de la prima instanţă a reţinut faptul că această declaraţie a fost dată în condiţii de legalitate, la susţinerea acesteia asistând inclusiv avocatul ales al inculpatului... , neexistând suspiciuni privind existenţa unor sugestii din partea organului de urmărire penală (într-adevăr, inculpatul ... are un interes procesual în încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, aspect care rezultă din înscrisurile existente la dosarul cauzei)", se arat[ ]n documentul citat.

În cadrul procesului prin care Curtea de Apel Ploieşti a prelungit mandatul de arestare emis pe numele său, fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar şi-a susţinut în continuare nevinovăţia, spunându-le magistraţilor că nu avea atribuţii în domeniul IT sau în cel al procedurilor de achiziţie publică, un vicepreşedinte coordonând activitatea IT şi un secretar general pe cea de achiziţii publice.

Blejnar a mai afirmat în faţa judecătorilor că principalul motiv pentru care l-a susţinut pe Dan Stroe în funcţia de conducere din cadrul ANAF a fost stabilitatea financiară a acestuia.

Fostul preşedinte al ANAF a mai susţinut că Dan Stroe nu era în subordinea sa directă, avea şef un director general, încă un secretar general ”şi abia apoi urma preşedintele ANAF”.

Blejnar a spus, în faţa instanţei, că este victima unei delaţiuni, a unor afirmaţii mincinoase făcute de persoane care au probleme în diferite dosare penale şi al căror scop este "exclusiv acela de a-şi îmbunătăţi propria situaţie".

Miercuri, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia fostului preşedinte al ANAF Sorin Blejnar la prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive în dosarul în care acesta este urmărit de DNA pentru trafic de influenţă.l Soluţia instanţei este definitivă, astfel încât Blejnar rămâne în arest până pe 6 ianuarie 2017, inclusiv..

Blejnar a fost arestat preventiv în 8 noiembrie, de către magistraţii Tribunalului Prahova, după câteva ore de deliberări, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF. Sorin Blejnar este suspectat că a primit 20 la sută din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei. Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti a confirmat mandatul de arestare, respingând contestaţia fostului şefal ANAF.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câştige două contracte cu ANAF.

Procurorii DNA, care îl acuză pe Sorin Blejnar de trafic de influenţă susţin că, după ce a primit de la firma care a încheiat două contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la sută din valoarea celor două contracte, el a folosit firmele fantomă care au făcut tranzacţii de tip evazionist, pentru a scoate banii din bancă.

Documentul citat precizează că fostul preşedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firmă să primească, în octombrie 2011, două contracte cu instituţia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei şi un contract cuvaloarea de 28.066.780 lei din care fostul şef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.

Banii ar fi fost viraţi prin intermediul unei firme subcontractoare către o societate de tip fantomă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite