Cercetarea petrolieră din Ploiești, îngropată de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Început „negru" de an pentru aproape 900 de angajați de la UPETROM și IPCUP Ploiești, care fie au rămas în prag de Sărbători fără serviciu, fi nu și-au primit salariile de mai bine de 13 luni.

Oamenii au petrecut Sărbătorile îndatorați până peste cap. Veștile pentru 2012 nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cei care au lucrat o viață în industria petrolieră. Piața muncii din Ploiești nu are la dispoziție nicio slujbă în acest domeniu.

Dacă angajații de la UPETROM, care au fost concediați anul trecut, au primit un salariu compensatoriu și au dreptul la șomaj, în cazul a 60 de persoane care lucrează la Institutul de Proiectare Cercetare pentru Utilaj Petrolier (IPCUP)  Ploieşti, situația este una disperată. N-au mai primit salariile din octombrie 2010, iar atunci doar avansul. De asemenea, căldura a fost tăiată, lifturile s-au defectat, iar pompa de apă nu mai are forţa să împingă apa mai sus de parter. IPCUP are statut de societate având capital intergal de stat, aparţinând Ministerului Economiei. În ciuda demersurilor repetate făcute la București, chiar și sub formă de protest, situația se degradează aici de la o lună la alta. „La pensii avem o lipsă de cotizare de patru ani, la fel şi la sănătate sau la şomaj. Pentru cei care sunt în prag de pensie s-au plătit doar 50% dintre contribuții, de au ajuns oamenii să se pensioneze cu un venit de nimic. Am făcut o serie de demersuri la autoritățile din București, dar degeaba, nu s-a luat nicio măsură. Am cerut închiderea societăţii pentru a putea fi plătite, conform legii, restanţele salariale, dar şi cele către stat. Tot degeaba. Avem decizie judecătorească prin care putem face executarea silită, dar ce să executăm?! Conturile sunt pe 0 ", ne-a declarat Ileana Haţegan, lider sindical IPCUP Ploieşti.

Și conducerea a...cedat!

Momentan, oamenii sunt ai nimănui. Din luna noiembrie, de când a expirat mandatul directorului interimar, unitatea a rămas fără niciun fel de conducere. „Nu are cine să raporteze la finalul lunii situația de aici. Situația este bine cunoscută și la Ministerul Economiei, însă degeaba. Am cerut să se facă un Consiliu de Administrație pentru a discuta aceste probleme, dar nu m-a auzit nimeni", a completat Ileana Hațegan.

Problemele au apărut din cauza scăderii numărului de comenzi, începând cu 2006, însă s-au acutizat la începutul crizei financiare, ceea ce a dus la acumularea unor datorii enorme. Institutul de proiectare şi cercetare, unic în ţară, a intrat într-un cerc vicios. Din cauza datoriilor la stat, instituţia nu mai poate prelua noi contracte de cercetare. Fără veniturile din contracte, IPCUP nu are cum să-şi achite datoriile, iar penalităţile cresc şi împovărează şi mai mult instituţia. În plus, toţi banii care vin din contractele aflate în desfăşurare se duc direct în conturile Administraţiei Financiare. Restanțele au depăşit 17 milioane de lei.

Disperarea i-a îmbolnăvit

Ajunși la o vârstă la care cu greu își mai pot găsi un nou loc de muncă, fără bani, îndatorați până peste cap, unii dintre angajații insitutului au clacat. Doi dintre ei au suferit accidente vasculare. Alții încă mai speră ca situația lor să se rezolve într-un fel sau altul, cel puțin prin recuperarea salariilor restante și să beneficieze de șomaj. „Salariile oamenilor sunt între 800 și 2500 de lei, dar multora dintre ei le-au fost calculate doar la jumătate din cauza lipsei comenzilor. Pentru oamenii ăștia numai Sărbători n-au mai fost, ținând cont că de vreo 13 luni ei n-au mai luat niciun ban. Unii dintre ei au reușit să-și găsească în altă parte de lucru și au plecat, dar mai sunt cam 60 de oameni care vin și lucrează aici în condiții inumane. Sunt -9 grade în Institut ", a mai spus liderul de sindicat.

Mai grav este pentru familiile angajate aici, cum este și cazul familiei Panait. „Trăim din mila copiilor. Și eu, și soțul lucrăm aici de-o viață. Suntem trecuți de 50 de ani, unde să mai mergem la vârsta noastră? Ne e greu, mai ales că noi suntem și navetiști, venim zilnic de la Câmpina. Nu știu cum s-a ajuns aici și nu știu cum se va termina problema noastră", ne-a mărturisit Ruxanda Panait, angajată la IPCUP.

Falimentul, singura rezolvare!

Singura rezolvare în cazul acestei întreprinderi de stat, care în vremurile de glorie avea aproape 1300 de angajați, filiale în toată țara și cereri de proiecte din toată Europa, este închiderea institutului. Însă, după cum a concluzionat liderul de sindicat Iulia Hațegan, falimentarea unității presupune o serie de costuri printre care și pe cele privind plata datoriilor salariale.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite