Care sunt cauzele reale ale deteriorării acuităţii vizuale. „Nu calculatorul ne afectează vedere, ci modul în care trăim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucratul la calculator ore în şir a devenit pentru mulţi dintre noi o obişnuinţă şi în acelaşi timp un lucru nociv pentru ochi. Şi tocmai de aceea, atunci când lucrăm la calculator, este foarte util să ştim câteva aspecte simple şi la îndemână despre cum să avem grijă de ochi. Ce recomandă un specialist, aflaţi din materialul următor.

După cum spune Flavius Flavius Ţurcanu, autorul cărţii „Renunţă la ochelari” şi a seminariilor „Îmbunătăţeşte-ţi astăzi natural vederea”, ”vederea nu se deteriorează din cauza calculatorului! Dacă într-adevăr calculatorul ar fi cauza reală a deteriorării vederii, atunci toţi cei care lucrează în faţa unui monitor ar avea probleme cu vederea”.

De ce unele persoane lucrează la calculator şi au o vedere bună şi alţii îşi simt ochii obosiţi pe zi ce trece lucrând la calculator? Ei bine, diferenţa între cele două tipuri de persoane constă în efectuarea unor reflexe simple, banale chiar, insa foarte eficiente”, spune Flavius Ţurcanu.

Nu calculatorul ne afectează vederea, ci modul în care trăim”

Lucrul la calculator poate deveni o bună metodă de îmbunătăţire a vederii dacă ne folosim corect ochii. Şi, după cum precizează Flavius Ţurcanu, ”Nu calculatorul ne afectează vederea, ci modul în care noi trăim. Diferenţa între cei care nu au probleme cu vederea şi cei care au ochii obosiţi după ce lucrează la calculator constă în lipsa unor obiceiuri, rutine ce sunt aplicate din reflex de cei cu vedere bună. În primul rând, ochii sunt creaţi pentru o vedere tridimensională, rapid schimbătoare şi multi-focală. Cei ce au o vedere bună chiar dacă lucrează mult la calculator, fără ochelari, folosesc inconştient o serie de obiceiuri”.

Iată şi două modalităţi simple pe care să le faceţi pentru a stopa aceste efecte ale oboselii oculare produse de calculator.

  • O dată la 5-10 minute efectuaţi o pauză de 5-10 secunde şi priviţi la minim 5-10 metri. Ideal este să vă uitaţi la ceva care vă place. Astfel, vederea dumneavoastră se va relaxa şi nu se va deteriora.
  • Efectuaţi exerciţiul de strângere a ochilor pentru 5 secunde, o dată la 20 minute. Acest mic exerciţiu eliberează tensiunea oculară ce vă creează senzaţia de încălzire şi tensionare oculară.

„Când ochii sunt obosiţi de la citit, de la calculator, le recomand oamenilor să stea cu ochii închişi timp de 10 secunde. Să îşi odihnească ochii. Să îşi dea jos ochelarii, să continue să citească rândurile următoare fără ochelari, apoi să închidă ochii zece secunde, după care să deschidă ochii. Cum văd acum? Văd mai clar? Văd un contrast mai puternic? Ochii lor focalizează cu o uşurinţă mai mare? Dacă da, înseamnă că ochiul lor e mai odihnit, vederea lor s-a îmbunătăţit. E cel mai simplu exerciţiu: să îşi odihnească ochiul. Sunt principii simple, pe care din punct de vedere general le ştim cu toţii, când e vorba de ceva particular, le uităm”, explică Flavius Ţurcanu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite