Vizitatorii, păsări rare în muzeele nemţene
0La început de an, sălile cu rarităţi sunt parcurse doar de elevi şi de turiştii care au mai rămas în zonă după Sărbători. Muzeografii încearcă să câştige clienţi cu expoziţii tematice sau cu vânzarea de replici ale exponatelor.
Muzeele din Neamţ încearcă să redevină atractive pentru vizitatori în primele zile ale noului an. Administratorii instituţiilor de cultură de profil se bazează în principal pe grupurile organizate de elevi, aduşi la expoziţii în scop didactic. „Avem o colaborare cu şcolile care sunt interesate de acţiuni comune cu muzeele, mai cu seamă la Roman, unde există un program iniţiat de colegi pentru atragerea copiilor în activităţi cultural-educative“, spune profesorul Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.
Turiştii străini, trimişi la muzee de prieteni
Unul din cele mai vizitate locuri din Piatra Neamţ rămâne chiar şi în această perioadă Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, care găzduieşte până în martie şi două expoziţii tematice. „Suntem vizitaţi şi de turişti străini, de francezi în special, care sunt cunoscători. Italienii şi spaniolii ajung la noi îndrumaţi de familiile de pietreni“, spune Constantin Preoteasa, cercetător la Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni.
Publicul tânăr asigură constanţă la vânzarea de bilele, însă încasările la materiale promoţionale vin tot de la vizitatorii adulţi. „Copiii cumpără ilustrate şi pliante la un leu sau doi lei, dar turiştii iau replici cu Hora de la Frumuşica sau Gânditorul de la Hamangia, ori cataloagele şi albumul monografic al judeţului“, mai spune Constantin Preoteasa.
Un alt muzeu din oraş care se străduie să atragă vizitatori este cel de Ştiinţe Naturale. Aici este deschisă, din noiembrie 2009, expoziţia „Călătorii în adâncurile mărilor şi oceanelor“. „Sunt prezentaţi corali, scoici, stele de mare şi peşti. Expoziţia temporară a fost posibilă în urma unei colaborări cu muzeul de profil din Craiova“, a precizat muzeograful Ionuţ Grădianu.
Şi în acest caz, elevii sunt cei mai fideli vizitatori, dar în decembrie a trecut pragul muzeului chiar şi un grup de turişti din Suedia. „La Cetatea Neamţului a fost de asemenea un interes pe final de an, dar acum e mai greu din cauza drumului acoperit de zăpadă. Casa Memorială de la Humuleşti rămâne cel mai vizitat muzeu pentru că oricine trece pe la Târgu Neamţ intră să vadă sau să revadă spaţiul copilăriei lui Creangă“, mai spune directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.