Programul de eliberare a zimbrilor în Neamţ, încetinit de localnici. Situaţia ciudată apărută la şase ani după ce primul animal a ajuns în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2012 a fost eliberat primul grup de zimbri în Neamţ FOTO: Adevărul
În 2012 a fost eliberat primul grup de zimbri în Neamţ FOTO: Adevărul

După ce localnicii s-au arătat deranjaţi de prezenţa unui zimbru în sat, reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ au luat o decizie în premieră.

Pentru prima dată din 2012, specialiştii Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ au restrâns efectivele de zimbri eliberaţi în păduri. Dacă în anii din urmă erau constant puşi în libertate 3-4 zimbri, aclimatizaţi în prealabil la staţia de monitorizare Chitele, luna trecută a fost eliberat un singur exemplar.

„Am considerat că nu e indicat să menţinem ritmul de eliberare din anii trecuţi având în vedere reacţia sătenilor. La începutul lunii martie, când iarna a revenit în forţă, oamenii s-au arătat deranjaţi de un zimbru care intra prin livezile neprotejate cu garduri şi le consuma din rezervele de fân. Unii localnici au sunat la 112, a fost agitaţie, au fost şi şedinţe pe la Prefectură…În aceste condiţii, am considerat că nu ar fi corect faţă de comunităţile rurale din zona parcului să eliberăm un grup mai mare, aşa cum am făcut din 2012 până anul trecut“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

Parcul Natural Vânători Neamţ este singurul loc din Europa în care zimbrii se găsesc în libertate, semilibertate şi captivitate. În martie 2012, în zona Valea Cracăului a fost pus în libertate primul grup de zimbri (5 exemplare), prin proiectul  „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ“, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

De atunci, au tot fost eliberaţi constant câte 3-4 zimbri, ajungându-se ca şi prin fătările anuale, turma aflată în libertate să ajungă la 36 de exemplare.

„Ţinta noastră este să ajungem în următorii ani la un efectiv de 50 de exemplare în libertate. E un număr minim pentru siguranţa genetică a speciei, suficient pentru a acoperi eventuale probleme de boli sau mortalitate ce pot apărea în timp. Avem speranţe că vor fi şi anul acesta fătări, şi astfel efectivele vor mai creşte“, a mai precizat Sebastian Cătănoiu.

În afară de zimbrii liberi, în ţarcul de aclimatizare al parcului mai sunt 12 exemplare în condiţii de semilibertate, respectiv 6 zimbri aflaţi în captivitate la grădina zoologică Dragoş Vodă.     

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite