Portret: Tânăra Maria Felea este un suflet boem pasionat de bijuterii handmade
0Tânăra şi-a descoperit talentul de designer în timpul facultăţii, când făcea cadouri personalizate pentru familie şi prieteni. Apoi s-a hotărât să-şi dezvolte aptitudinile.
PROFIL
Născută. 9 iulie 1983
Studii. Facultatea de Litere Cluj, master în publicitate
Familie. Necăsătorită
Când era mică, Maria s-a dovedit o fire boemă, cu înclinaţii artistice. „Nu îmi doream ceva în mod special. Îmi plăcea să citesc, să desenez, să ascult muzică şi să visez cu ochii deschişi”, mărturiseşte tânăra. Deşi a avut înclinaţii spre domeniile umaniste, Maria a studiat în liceu profilul de matematică-informatică. „Mama mea a decis că nu mi-ar strica un domeniu practic. Deşi nu mă atrăgea informatica, am descoperit că mă pot adapta cu uşurinţă pe orice profil şi am ajuns să învăţ cu drag”, îşi aminteşte Maria.
Talentul înnăscut şi-a spus cuvântul şi fata a devenit olimpică la română. Aşa se face că, la anii maturităţii, Maria s-a decis să urmeze Facultatea de Litere. „Nu am avut niciodată dorinţa de a-mi construi o carieră anume. Am luat fiecare decizie în funcţie de momentul în care mă aflam”, spune Maria. Învăţând câte puţin din fiecare lucru, tânăra a ajuns să profeseze cu succes în mai multe domenii. „Am lucrat în resurse umane, am făcut contabilitate, am fost editor de carte şi m-am descurcat cu brio de fiecare dată”, povesteşte tânăra. Maria a încercat mai multe profesii, dar nu s-a regăsit în niciuna dintre ele. „Mă plictisesc destul de uşor şi mă tem de rutină şi de plafonare”, spune artista.
Designer de bijuterii
Există totuşi o îndeletnicire care i-a ajuns la suflet şi i-a captat atenţia. „Talentul creativ mi l-am descoperit în facultate. Nu îmi plăcea să cumpăr cadouri din magazine. Tot timpul făceam daruri personalizate, de la felicitări la bijuterii din diverse materiale textile, combinate cu mărgele”, explică tânăra.
După absolvire, Maria a realizat că e păcat să nu-şi dezvolte acest hobby. „Deşi cere multă migală, este singurul lucru care mă relaxează. Am învăţat să fac bijuterii din lemn şi din argilă aerată, pe lângă cele din mărgele şi textile. Am învăţat să lucrez cu polizorul şi cu burghiul, să desenez şi să pictez, chiar dacă nu am făcut cursuri”, susţine artista.
„Pentru a realiza bijuterii din lemn trebuie mai întâi să-ţi alegi materia primă, apoi să tai lemnul după model, să-l finisezi, să-l şlefuieşti. Abia la final realizezi pictura”, explică Maria. Pentru a a-şi dezvolta un bussines din această pasiune, Maria a urmat şi cursuri de antreprenoriat , iar acum se pregăteşte să-şi promoveze bijuteriile unicat prin fonduri europene şi speră să se extindă şi să creeze şi accesorii specifice nunţilor.
Întrebări şi răspunsuri
Cum vrei să-ţi dezvolţi afacerea?
Vreau să îmi deschid un magazin de bijuterii unicat online. Pentru a le promova voi participa la expoziţii şi târguri de profil din toată regiunea de Vest. Sper că am să reuşesc să vând şi în străinătate.
Din punct de vedere al carierei, ce visuri ai?
La ora actuală, fac cercetare de piaţă pentru o companie. Identific şi prelucrez informaţii despre proiectele din domeniul construcţiilor. Este un job cu care sunt mulţumită, mai ales pentru că eşti mereu în priză, în contact cu toate tipologiile de oameni. Planuri de schimbare, deocamdată nu am.
Câte zile lucrezi pentru o bijuterie?
Nu mă apuc de o singură bijuterie, ci creez modelul pentru mai multe. Îmi ia cam două zile să termin una, dar e o muncă pe care o fac cu drag. Sper ca pe viitor să pot face manual bijuterii unicat din aur şi argint.
Ce-i place
Maria este îndrăgostită de fotografii. Fetei îi place să călătorească şi să cunoască oameni şi obiceiuri noi. Îi plac lalelele şi florile de câmp. Îi plac desenele animate şi muzica oldies. Îi place să citească.
Ce nu-i place
Mariei nu-i plac oamenii care dau dovadă de indiferenţă. Nu suportă prostia. Nu-i plac deloc zilele friguroase. Nu înţelege oamenii care sunt exagerat de egoişti. Se fereşte pe cât posibil de rutină şi de efectele ei devastatoare pe termen lung.