Cum au scăpat de răspundere doi bihoreni care au ieşit la vânătoare de vulpi, dar s-au distrat trăgând după câini. Decizia procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi vânători din Bihor care anul trecut au ucis un câine şi au rănit un altul, ambii cu stăpân, au fost declaraţi nevinovaţi de procurori pe motiv că animalele hoinăreau pe un teren agricol aflat pe raza unui fond de vânătoare, şi, potrivit Legii Vânătorii, în acest caz animalele pot fi capturate sau împuşcate fără restricţii.

Cei doi căţei, ambii de rasa ciobănesc german, unul cu zgardă iar celălalt cu microcip, au fost împuşcaţi pe 10 aprilie anul trecut. Unul dintre patrupezi era al bihoreanului Adrian Balint din satul Hotărel, şi fugise în dimineaţa respectivă din curtea casei, localitatea fiind la câteva sute de metri de oraşul Ştei de unde, de altfel, provenea cel de-al doilea câine, aparţinând lui Teodor Isai, fugit tot în acea dimineaţă, din faţa unui bloc. 

Ambele animale au fost împuşcate pe un teren agricol dintre cele două localităţi. Câinele şteianului Teodor Isai, care avea microcip, a fost nimerit în cap şi a murit pe loc, în timp ce patrupedul lui Adrian Balint a fost rănit în zona coloanei vertebrale şi a scăpat cu viaţă. 

Vânătoare în anchetă

Cercetările în caz au pornit după ce proprietarii câinilor au sesizat Poliţia, acuzând infracţiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecţia animalelor: rănirea sau schingiuirea animalelor, uciderea cu intenţie şi fără drept a animalelor, respectiv uz de armă fără drept. 

Adrian Balint, bărbatul al cărui patruped a supravieţuit a fost ce care i-a indicat pe posibilii autori, un grup de vânători - Marinel Muşet, Robert Stolz şi Mircea Maliţa – cel din urmă fiind chiar vecinul său. Balint se întâlnise cu el, în timp ce îşi căuta căţelul, şi chiar l-a rugat să fie cu băgare de seamă, să nu-l împuşte din greşeală. Iar Maliţa l-a asigurat că vor fi atenţi.

Imagine indisponibilă

În realitate, după cum avea să declare Maliţa în faţa anchetatorilor, a împuşcat personal cei doi câini, pretinzând că a crezut că sunt hoinari, care deseori distrug cuiburile fazanilor şi ale altor păsări de sol. Iar poliţiştii şi procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş nu s-au deranjat să pună alte întrebări. Pe 3 octombrie anul trecut, poliţiştii transmit procurorului referatul cu propunerea de clasare a acuzaţiilor iar o lună mai târziu, pe 23 noiembrie, procurorul dispune, prin ordonanţă, aceeaşi soluţie. 

"Aşa cum reiese din declaraţiile persoanelor vătămate, câinii ce le aparţin au plecat nesupravegheaţi de acasă, niciunul dintre proprietari neştiind unde se află şi constatându-se faptul că animalele hoinăreau pe terenul agricol situat între Ştei şi Hotărel", se arată în ordonanţa de clasare, precizându-se că deşi faptele imputate vânătorilor există, acestea nu pot fi pedepsite. 

Criminali cu acte

Soluţia l-a revoltat pe proprietarul câinelui ucis, Teodor Isai. „Mi se pare revoltător faptul că vânătorul a tras cu carabina, o armă puternică, cu glonţ, între două localităţi situate la o distanţă de maxim 200 de metri. Şi ce vânători caută vulpi acolo unde nu pot găsi? Ce fel de vânători împuşcă nişte câini doar ca să se distreze?”, se plânge şteianul. 

Potrivit lui Isai, atâta timp cât vânătorii nu au făcut nici cel mai mic demers pentru a stabili dacă au de-a face cu câini vagabonzi, sau nu, soluţia dată de procurori este vădit nelegală. 

„Din ceea ce am auzit de la proprietarul câinelui rănit, a fost împuşcat de aproape, se vedea din traiectoria glonţului. Iar acel câine avea zgardă, vânătorul era vecin cu stăpânul. Al meu avea cip, era înregistrat, cu acte. Pur şi simplu au închis dosarul şi au stabilit că sunt criminali cu acte în regulă”, a mai spus bihoreanul. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite