S-a pus piatra de temelie la centrul oncologic de peste cinci milioane de euro
0La Oradea se construieşte un centru de oncologie, radioterapie şi chimioterapie, unde se vor face tratamente de vârf, pentru bolnavii de cancer. Piatra de temelie a fost pusă sâmbătă, centrul fiind construit în curtea Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu".
Cei peste 18.000 de bihoreni diagnosticaţi cu cancer vor avea, din vara anului viitor, mai multe şanse de a fi trataţi în condiţii europene, la Oradea. Având în vedere faptul că judeţul Bihor s-a clasificat pe locul doi pe ţară, după Arad, în privinţa numărului de persoane cu probleme oncologice, la Oradea s-a dat sâmbătă startul la lucrările de construcţie a unui centru de oncologie, radioterapie şi chimioterapie performant, dotat cu toate cele necesare, pentru a le oferi pacienţilor tratament de vârf. Piatra de temelie a fost pusă chiar de către senatorul Cseke Attila, fostul ministru al sănătăţii, în prezenţa lui Ritli Ladislau, actualul ministru bihorean al Sănătăţii, oncolog pediatru şi fost director medical la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu".
Cazare pentru 70 de bolnavi
Centrul se va întinde o suprafaţă de 3.900 de metri pătraţi, iar la parter va avea o bază de tratament radioterapeutic, dotată cu un accelerator liniar de particule. La primul nivel se va afla centrul de chimioterapie, pentru spitalizări de zi, iar la cele două etaje se vor afla spaţii de cazare, cu un total de 70 de paturi. În prezent, persoanele care suferă de necruţătoarea maladie sunt tratate la Oradea la secţia de oncologie a Spitalului Clinic Judeţean, unde saloanele sunt insalubre, iar pereţii stau să se prăbuşească peste pacienţi.
Peste cinci milioane de euro
Viceprimarul Oradei, Gheorghe Carp, medic de meserie, consideră că realizarea acestui centru oncologic reprezintă o necesitate de aproximativ 40 de ani. Acesta a subliniat că niciun alt oraş din România nu a beneficiat, în ultimii 21 de ani, de o asemenea investiţie, pentru pacienţii oncologici. „Investiţia totală este de peste 24,5 milioane de lei", a spus Gheorghe Carp, specificând că banii provin, în cea mai mare parte, de la Ministerul Sănătăţii, dar şi de la Primăria Oradea. Lucrările sunt executate de către firma Selina, iar aparatura va fi asigurată de firma Siemens. În calitate de fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Ritli Ladislau a subliniat, la rândul său, că înfiinţarea centrului de oncologie de la Oradea reprezintă un proiect vechi de cel puţin zece ani, pe care Ministerul Sănătăţii a refuzat, în repetate rânduri, să-l susţină, spre nenorocul bolnavilor, care au trebuit să sufere în plus, şi din cauza condiţiilor de la secţia de oncologie a spitalului judeţean din Oradea.
Cea mai mare realizare a lui Cseke Attila
Piatra de temelie a centrului oncologic a fost pusă de către Cseke Attila, fostul ministru al sănătăţii, care consideră că aceasta este cea mai mare realizare a sa, în respectiva funcţie. „Nu puteam să nu ţinem cont de incidenţa mare a îmbolnăvirilor oncologice din judeţul Bihor, care este al doilea din ţară sub acest aspect", a spus Cseke Attila.