FOTO: Plăcuța Bastionului Bethlen din Cetatea Oradea s-a dezvăluit orădenilor
0Placa veche de 400 de ani este un important simbol al Cetății din Orade. Restaurarea în care s-au investit câteva mii de euro a durat doi ani și s-a realizat cu sprijinul specialiștilor din Cluj și Alba Iulia.
Zilele Europene ale Patrimonului au avut anul acesta o semnificație deosebită pentru orădeni. Cetatea Oradea, patrimoniu mondial a inaugurat prima victorie. Singura plăcuță comemorativă care s-a păstrat aproape în întregime, cu o vechime de peste 400 de ani a fost dezvăluită. „Restaurarea plăcuței este doar un prim pas din proiectul pe care-l avem și a durat aproape doi ani. Acum se va lucra la brâul de piatră care înconjoară zidurile Cetății", explică Angela Lupșea, consilier al Ordinului Arhitecților Bihor. Piatra datează din anul 1627 şi poartă însemnele principelui Bethlen Gabriel, considerat al doilea mare întemeietor al Cetăţii. De numele său se leagă două corpuri importante ale edificiului renascentist: Palatul princial şi Bastionul de sud-vest.
Muncă de titan
Refacerea sculpturii propriu-zise a durat aproximativ șase luni. „Dacă o parte din bucățile interioare au putut fii reparate în atelier, au fost momente în acre s-a lucrat afară, la fața locului, pentru a nu deteriora părțile fragile", explică Gere Istvan, unul dintre sculptori.
Tradiiții și oameni de Zilele Patromoniului European
După inaugurare, Zilele Patrimoniului au continuat cu o serie de evenimente menite să arate că patrimoniu înseamnă suflet și istorie. „Comunitățile germane, cehe și slovace, rrome, maghiare și române au pregătit expoziții, mâncăruri tradiționale și momente artistice care să evidențieze specificul fiecăreia", explică Adriana Ruge, unul dintre organizatori.