Toate problemele cu legea ale baronilor locali din Iaşi. Relu Fenechiu, trimis la puşcărie; primarul Nichita, vizat de DNA în cel puţin trei dosare
0
Toate plângerile penale care vizează Primăria Iaşi au primit NUP la DNA Iaşi, dar au intrat în cercetare odată ajunse la structura centrală a Parchetului anticorupţie.
Chiar dacă a fost deja trimis la închisoare pentru 5 ani, baronul liberal Relu Fenechiu nu a scăpat de problemele cu legea.
Un ieşean care locuieşte în cartierul de vile construit în Iaşi de Relu Fenechiu a înaintat, la începutul anului 2014, o plângere penală împotriva fostului ministru al transporturilor. Reclamaţia a ajuns la Parchetul General.
Alături de Relu Fenechiu, prin aceeaşi plângere au mai fost reclamaţi şi fratele fostului liberal, Lucian Fenechiu, precum şi omul de afaceri Bogdan Damian. Cei doi se află şi ei în Penitenciarul Iaşi.
Reclamaţia penală înaintată de ieşeanul Ioan D. a ajuns iniţial la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi face referire la presupuse abuzuri comise de fraţii Fenechiu şi Bogdan Damian în cartierul de vile I.C. Brătianu, din zona Bucium.
„Plângerea a fost declinată către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României prin prisma calităţii de deputat a unuia dintre cei reclamaţi“, a transmis corespondentului "Adevărul" Adina Bocai, purtător de cuvânt al unităţii de Parchet ieşene. În acelaşi document remis procurorilor mai sunt reclamaţi şi un avocat şi un notar din Iaşi.
Ioan D. nu a precizat infracţiunea de care îi acuză pe fraţii Fenechiu şi pe Damian, însă din conţinutul sesizării sale ar reieşi că aceasta ar fi de înşelăciune.
Scandal în cartierul de vile alui Fenechiu
Nemulţumirea reclamantului face referire la o asociaţie de proprietari ce a fost înfiinţată de Relu Fenechiu în cartierul fostului ministru. „Asociaţia de proprietari complex rezidenţial I.C. Brătianu Iaşi“ ar fi fost înfiinţată fără acordul unora dintre proprietarii de acolo şi ar fi solicitat, de-a lungul timpului, pe lângă plata utilităţilor, şi cheltuielile asociaţiei cu salariile angajaţilor, iluminatul stradal etc.
Locatarii lui Fenechiu au contestat şi în instanţă legalitatea înfiinţării respectivei asociaţiei, procesul fiind pierdut în luna octombrie a anului trecut. Lucian Fenechiu şi Bogdan Damian au fost reclamaţi şi ei întrucât au avut funcţii de conducere în cadrul asociaţiei. Oamenii s-au plâns că ar fi fost înscrişi în respectiva entitate juridică fără a-şi da acordul şi, refuzând să plătească sumele de bani în plus solicitate, au ajuns să fie puşi sub executare silită.
Relu şi Lucian Fenechiu, dar şi Bogdan Damian se află după gratii de pe 30 ianuarie atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României a dat sentinţa definitivă în dosarul „Tranformatorul“. Toţi trei au primit câte cinci ani de închisoare şi împart, în prezent, aceeaşi celulă în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi. Fenechiu a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu de către Direcţia Naţională Anticorupţie după ce, la începutul anilor 2000, a vândut piese vechi, în cadrul unor licitaţii trucate, către SISEE Moldova.
Gheorghe Nichita, nenumărate plângeri penale
Procurorii DNA Bucureşti cercetează încă din 2012 o plângere penală depusă pe numele primarului Gheorghe Nichita de către fostul prefect al Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi. Acesta reclamă cheltuirea abuzivă a creditului de 200 de milioane de lei, contractat de Primăria Iaşi în 2007, de la Dexia Kommunalbank. Plângerea a fost depusă iniţial la DNA Iaşi, care a declinat-o către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, de unde dosarul a ajuns recent la DNA Bucureşti.
Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) au verificat în cursul anului 2011 modul în care au fost cheltuiţi banii împrumutaţi şi au constatat că suplimentări în valoare de 30,37 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro) a patru contracte de lucrări au fost făcute nejustificat şi fără licitaţie.
Pe de altă parte, Primăria Iaşi a contestat în contencios administrativ concluziile raportului, iar procesul a ajuns la un nivel record pentru astfel de speţe, de peste 20 de termene.
O altă plângere penală depusă de fostul prefect Tomaşeschi pe numele primarului Nichita datează din 2010 şi vizează administrarea de către Consiliul Local Iaşi a Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iaşi. Şi acest dosar a fost înaintat recent către DNA Bucureşti.
Procurorii cercetează administrarea dezastruoasă a centralei, care ar fi adus prejudicii de peste 165 de milioane de euro.
Cel mai recent dosar al DNA Bucureşti care vizează Primăria Iaşi datează din februarie 2014. Ancheta procurorilor DNA a început în urma unei sesizări privitoare la semnarea contractului de consulanţă pentru construirea unui centru tehnologic regional la periferia oraşului Iaşi, în cartierul CUG.
Ulterior, procurorii DNA Bucureşti au decis extinderea cercetărilor pentru alte cinci proiecte cu fonduri europene aflate în derulare la Primăria Iaşi. Valoarea totală a proiectelor este de 420 de milioane de lei.
În ianuarie 2006, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva primarului Nichita, a consilierilor locali şi a unor funcţionari din Primărie pentru abuz în serviciu şi fals în semnarea contractului de asociere în participaţiune cu omul de afaceri Iulian Dascălu, pentru construirea ansamblului Palas. După patru ani de tergiversări, primarul Nichita şi ceilalţi învinuiţi sunt scoşi de sub urmărire penală, pe motiv că faptele există, dar s-au prescris în trei ani de cercetări.
Mai puteţi citi:
Război politic la Iaşi: Primarul Nichita face demersuri pentru demiterea prefectului Tomaşeschi
DNA-ul, pus să caute banii îngropaţi de Primăria Iaşi în asfaltările plătite din creditul Dexia
Asfaltări „umflate“ cu 7 milioane de euro. Cum se folosesc banii publici la Iaşi