DEZBATERE Cât de sigură e călătoria cu taxiul în România? Şoferii maşinilor galbene, selectaţi pe criterii permisive, trăiesc într-o adevărată junglă a străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul taximetristului de la Iaşi, care a răpit o clientă în mijlocul zilei, s-ar putea repeta în România în lipsa unui filtru eficient de selecţie a şoferilor maşinilor galbene

Un taximetrist din Iaşi a răpit o clientă şi a cerut răscumpărare în schimbul eliberării ei. Acţiunea a avut loc în urmă cu două zile şi a fost anihilată după un flagrant delict al Poliţiei Iaşi. Tânăra răpită, o farmacistă în vârstă de 25 de ani, a fost eliberată după ce a stat mai bine de zece ore legată fedeleş pe bancheta din spate a maşinii.

Fapta taximetristului ieşean, pe nume Daniel Pichiu (31 de ani), angajat al firmei Lux Taxi, a ridicat fiori reci pe spinarea multor români şi a născut întrebarea: cât de sigură este o călătorie cu taxiul?Comportamentul multora dintre şoferii maşinilor galbene este criticat în toate oraşele mari ale ţării. Clienţii îi acuză limbaj necivilizat, iar şoferii şi pietonii că sunt un coşmar în trafic. Sechestrarea unui client este, însă, o premieră în Capitala Moldovei, iar analiza sistemului de taximetrie din România arată că incidentul de o gravitate deosebită s-ar putea repeta. Deşi, în teorie, aspiranţii la o slujbă de taximetrist sunt bine monitorizaţi, atât din punct de vedere psihic, cât şi judiciar, practică dovedeşte că există un control sumar asupra situaţiei. 

Cazierul judiciar trebuie prezentat de către şoferi doar la centrele de formare profesională sau la şcolile de şoferi autorizate să facă cursuri pentru taximetrişti. „Pentru obţinerea atestatului trebuie să prezinte dovada promovării unui examen de specialitate în aceste centre de formare, la ale căror cursuri se prezintă sau nu. Nu este obligatoriu să prezinte niciun aviz psihologic sau cazier judiciar“, a precizat Cristian Foia, şeful pe Iaşi Autorităţii Rutiere Române (ARR).

Unii taximetrişti din Iaşi susţin că mulţi colegi de-ai lor trec foarte uşor de filtrul cazierului judiciar. „La cursurile respective, tot ce-i interesează pe organizatori este banul. Plăteşti cursurile, nu mai stă nimeni să-ţi ia la puricat dosarul. Ulterior, trebuie actualizată anual fişa medicală, pentru că este o activitate de interes public, dar şi aici mulţi trec ca prin brânză“, a explicat un taximetrist din Iaşi care a preferat să rămână anonim. 

După obţinerea acreditării de la ARR, şoferul poate merge să se angajeze la o firmă de taximetrie. „Noi le cerem permisul de conducere, buletinul de identitate, atestatul şi fişa medicală care să probeze că sunt apţi din punct de fizic şi psihic. Este regretabil incidentul petrecut la Iaşi, dar pot să vă zic că pădure fără uscături nu există. Eu, personal, am avut şi oameni neserioşi, leneşi, care furau din maşini şi altele, dar am angajaţi şi profesori universitari care lucrează cu jumătate de normă sau femei. Nu poate exista un control strict“, a declarat Radu Norocea, patronul firmei RVR, unul dintre cei mai importanţi operatori de taximetrie din Iaşi, cu 250 de maşini şi peste 300 de şoferi. 

O altă problemă care „ucide“ filtrele de selecţie a taximetriştilor este fluctuaţia foarte mare a personalului. Lunar, de la cele şapte firme mari din Iaşi, zeci de taximetrişti sunt daţi afară pentru indisciplină, îşi dau demisia sau rămân fără permis din cauza abaterilor în trafic. „În taximetrie sunt refugiaţi foarte mulţi oameni care au avut probleme în trecut, care au probleme cu serviciul sau încearcă să-şi completeze veniturile. Stresul se acumulează de la oră la oră în lipsa comenzilor, iar ieşirile aberante apar. Eu rămân lunar cu trei-patru maşini fără şofer şi vă spun sincer că prefer să angajez oameni care mi-au făcut probleme în trecut. Alternativa ar fi să rămân pe tuşă şi să mă pască falimentul“, a spus Mircea Manolache, preşedintele Camerei Taximtriştilor Iaşi şi patronul firmei Lux Taxi, care deţine, de asemenea, 250 de maşini „la stradă“.

O altă problemă ar fi supraaglomerarea. Teoretic, la nivelul Primăriei Iaşi, fiecare taximetrist autorizat ar trebui să aibă, actualizat la zi, un „cazier de conduită profesională“. „Eu am încercat, într-o vreme, să ţin singur evidenţa tuturor taximetriştilor din Iaşi. Dar este imposibil, pentru că acest cazier ar trebui să conţină informaţii de la multe alte instituţii de control, pe care nu le deţinem. Avem un proiect legislativ la nivelul municipiului Iaşi pentru întocmirea unei astfel de baze de date“, a spus Valentin Mocanu, de la Biroul Reglementare Transporturi Urbane din cadrul Primăriei Iaşi, autoritate care emite periodic lista autorizaţiilor pentru firme de taximetrie şi taximetrişti în Iaşi. 

Alte două proiecte care ar putea „să cureţe pădurea de uscături“ au fost enumerate de şeful Camerei Taximetriştilor: „La nivelul Iaşiului există în acest moment 1.680 de taxiuri autorizate şi peste 2.500 de taximetrişti. Avem în lucru un site unde vom posta, cu poză mare, toate problemele cauzate de fiecare taximetrist în parte, de la toate firmele. Şi mai avem un proiect la nivel naţional, aflat în comisie la Camera Deputaţilor, prin care cerem ca noi, ca asociaţie profesională, să dăm recomandările pentru obţinerea atestatului“, a mai spus Manolache. 

Filmul sechestrării

Daniel Pichiu, taximetristul-răpitor, a fost propus ieri Procuraturii pentru arestare preventivă timp de 29 de zile. Femeia sechestrată, Andreea Beşleagă (25 de ani), a trăit un adevărat coşmar. A fost lovită iniţial peste faţă, apoi legată cu bandă adezivă la mâini, picioare, la gură şi la ochi. Agresorul a negociat cu familia victimei timp de mai multe ore, timp în care s-a plimbat fără ţintă cu maşina prin oraş. A cerut iniţial o răscumpărare de 40.000 de euro, dar în final a acceptat 1.750 de euro şi 10.330 de lei. Imediat după ce a încasat banii, poliţiştii l-au blocat în trafic şi l-au imobilizat. Pichiu a recunoscut la audieri alte două infracţiuni grave: pe 6 august, a urcat în maşina unui coleg pe care l-a jefuit de telefon şi de 2.500 de lei, iar pe 23 aprilie a intrat într-o benzinărie cu o cagulă pe faţă şi i-a jefuit pe angajaţi de bani.

Citeşte şi:

UPDATE O farmacistă de 25 de ani a fost răpită şi sechestrată de un taximetrist la Iaşi. Tânăra a fost eliberată în urma unui flagrant al Poliţiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite